Tisztázták az olasz ügynököt lelövő amerikaiakat

Vágólapra másolva!
Az ügyet vizsgáló amerikai bizottság mentesítette a felelősség alól azokat az amerikai katonákat, akik lelőtték az olasz titkosszolgálat egyik tisztjét Irakban. A vizsgálat eredményét hivatalosan még nem közölték, az eset körülményeinek fontos részleteiről még nincs egyetértés az olasz és az amerikai fél között.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
A lelőtt olasz tiszt

A hivatalos vizsgálat tisztázta és mentesíti a felelősségre vonás alól azokat az amerikai katonákat, akik Irakban egy úttorlasznál tévedésből lelőttek egy olasz titkosszolgálati ügynököt.

Az amerikaiak március 4-én egy útellenőrző pontnál nyitottak tüzet a túszejtők fogságából kiszabadult Giuliana Sgrena olasz újságírónőt szállító gépjárműre. A lövések megölték az őt kísérő két olasz titkosszolgálati ügynök egyikét, az 51 éves Nicola Caliparit.

Az amerikai szárazföldi erők nevük elhallgatását kérő illetékesei szerint az amerikai katonákat nem terheli felelősség a március 4-én történtekért, mivel az útellenőrző pontnál szokásos szabályok szerint jártak el és egyikük sem követett el mulasztást. "Mindenki mélyen sajnálja azt, ami történt. Az adott körülmények között és biztonsági gondok közepette a katonák betű szerint követték a szabályokat" - mondták. A lövésektől az egyhónapos fogságából aznap kiszabadult újságírónő, az Il Manifesto napilap tudósítója megsebesült, az őt testével takaró titkosszolgálati ügynök pedig halálos sebet kapott.

Az illetékes szerint az ügyet vizsgáló Peter Vangjel dandártábornok vezette bizottság jelentése elkészült, de egyelőre nincs döntés arról, hogy az Egyesült Államok egyedül, vagy pedig olasz jóváhagyással teszi-e közzé. A konzultációk még nem értek véget és a jelentés szövegét sem véglegesítették. Az események menetének fontos részleteiben továbbra sincs egyetértés a két fél között.

Az olaszok szerint előre tájékoztatták az amerikaiakat a kiszabaduló túsz hazaszállítását célzó olasz műveletről, a bagdadi repülőtérre tartó autó lassan hajtott, az amerikaiak pedig mindenféle figyelmeztetés nélkül nyitottak rá tüzet.

Az amerikai szárazföldi erők 3. lövész hadosztályának jelentésében ugyanakkor az szerepel, hogy az amerikai katonák kéz és karjelekkel, fehér fény villogtatásával és a levegőbe leadott lövésekkel igyekeztek figyelmeztetni az útellenőrző pont felé nagy sebességgel közeledő autót. Az amerikaiak végül a kocsi motorházába lőttek, miután mégsem állt meg. Az amerikai változat szerint nem tájékoztatták őket arról sem, hogy az újságírónőt a bagdadi repülőtérre viszik.

Az útellenőrző pont az Egyesült Államok bagdadi nagykövetsége szerint ideiglenes volt, és abból az alkalomból állítottak fel, hogy John Negroponte akkori amerikai nagykövet arra hajtott el, hogy együtt vacsorázzon George Casey tábornokkal, az Irakban állomásozó amerikai erők parancsnokával.

Az eset feszültséget keltett az Egyesült Államok és az Irakban egyik legszorosabb szövetségesének számító Olaszország között. George Bush amerikai elnök sajnálatát fejezte ki április 7-én Rómában Silvio Berluconi olasz kormányfőnek. Berlusconi márciusban bejelentette, hogy szeptemberben megkezdik az Irakban állomásozó háromezer olasz katona kivonását, amit később úgy pontosított, hogy a menetrendet egyeztetik a koalíciós partnerekkel.