Huszonhatan haltak meg a bangladesi gyáromlásban

Vágólapra másolva!
26-ra emelkedett a bangladesi gyáromlás áldozatainak száma, de a romok alatt még akár 150-en is lehetnek. Ha kedd estig nem mentik ki a törmelék alá szorult embereket, akkor már nem lesz esélye, hogy életben találják őket. Az engedély nélkül és szakszerűtlenül több újabb szinttel bővített kilencemeletes ruhagyár hétfőn omlott össze egy kazán felrobbanása miatt.
Vágólapra másolva!

Legalább huszonhat ember meghalt a hétfőn összeomlott bangladesi ruhagyár épülete alatt, a hatóságok szerint 100-150-en továbbra is a romok alatt vannak, ahonnan eddig közel száz embert sikerült élve kimenekíteni. A hadsereg mentőkutyákat is bevetett, de darukkal és markológépekkel is próbálják kiszabadítani a romok alatt rekedteket.

A mentésben körülbelül ezer ember vesz részt, többségük katona és tűzoltó. A mentőegységeknek nehéz dolga van, mivel nem használhatnak légkalapácsokat vagy ásókat, mert ezzel a romok alá szorult emberek életét veszélyeztetnék.

A helyi polgári védelem egyik munkatársa szerint, ha kedd estig nem tudják kiszabadítani a törmelék alatt rekedt embereket, akkor valószínűleg már nem tudják élve kimenteni őket. A tűzoltóparancsnok szerint ugyanakkor több napba is belekerül, mire eltakarítják a romokat.

A fővárostól, Dakkától 32 kilométerre, Palasbariban lévő ruhagyár kilencemeletes üzemépülete egy kazán robbanása miatt omlott össze, helyi idő szerint hétfő éjjel. Hivatalos tájékoztatás szerint legalább 250 ember dolgozott az éjszakai műszakban.

Az üzemből csupán hatalmas betontömbök és téglatörmelék-hegyek maradtak. A mentőalakulatok lyukakat vágtak az épület tetején, és azon keresztül próbálnak vizet, élelmet és gyógyszert bejuttatni a bent ragadt embereknek. A mentők és a hozzátartozók kétségbeesetten próbálnak segíteni az áldozatokon. Egyesek mobiltelefonon igyekeztek kapcsolatot teremteni az épület romjai közé szorult ismerőseikkel. A gyászoló, hozzátartozóit kereső tömeg gyakran akadályozza mentést.

Az előzetes vizsgálatok szerint a kilencemeletes épületet engedély nélkül emelték egy mocsaras területen. A hatóságok vizsgálatot indítottak, hogy kiderítsék a katasztrófa okait, és megtalálják a felelősöket. A helyszínt szemrevételező mérnökök szerint az eredeti épületre úgy húztak fel további szinteket, hogy megerősítették volna a beton tartóoszlopokat.

A gyárt tulajdonosa közleményben ígérte meg, hogy kártérítést fizet az áldozatoknak, és hogy a társaságnak 5 millió dolláros kárt okozott a szerencsétlenség - írja a Reuters.