Az ENSZ-főtitkárt is bírálják az iraki segélyprogram visszáságaiért

Vágólapra másolva!
Kofi Annan ENSZ-főtitkárt is közvetlenül bírálja sajtóértesülések szerint az olajat élelmiszerért segélyprogram során elkövetett korrupciós visszaéléseket kivizsgáló független bizottság újabb jelentésében, amelyet kedden hoznak nyilvánosságra. A főtitkárt elsősorban a fia összeférhetetlensége miatt támadják.
Vágólapra másolva!

A Paul Volcker volt amerikai szövetségi jegybanki elnök vezette vizsgáló bizottság a The New York Times hét végi értesülése szerint az ENSZ-főtitkárt is elmarasztalja az iraki lakosság ínségének enyhítésére hivatott segélyprogram irányításának a fogyatékosságaiért, valamint azért, hogy nem fordított kellő figyelmet fiának, Kojo Annannak az ENSZ-szel szerződéses viszonyban álló Cotecna svájci céghez fűződő összeférhetetlen kapcsolataira.

Az 1996-2003 között működtetett humanitárius program lehetővé tette a szankciók által sújtott Irak számára, hogy az ENSZ felügyeletével kőolajat adjon el és a bevételből a lakosság alapvető szükségleteit fedezze.

Kojo Annan 1995 és 2004 között csaknem 400 ezer dollárt kapott az Irak által importált áruk ellenőrzésével megbízott svájci cégtől. A főtitkár fia 1995-től 1998 végéig volt a Cotecna alkalmazottja, majd kilépett a cégtől, amikor az nyilvános pályázaton elnyerte az iraki megbízást. Kiderült azonban, hogy a Cotecna ezután is folyósított pénzt Kojo Annannak, bár a cég szóvivője szerint nem az iraki program kapcsán, hanem nyugat-afrikai konzultánsi tevékenységéért fizetett neki. Annan "csalódottságának és meglepetésének" adott hangot, amikor megtudta, hogy fia 1998 után is üzleti kapcsolatban maradt a svájci céggel.

Kofi Annan és a Cotecna visszautasítja azokat a gyanúsításokat, hogy a főtitkár fiának bármi köze lett volna ahhoz, hogy a svájci cégnek ítélték oda 1998-ban a megbízást, amelyet előzőleg a Lloyd,s Register végzett. A főtitkár hivatala a minap megerősítette, hogy Kofi Annan négyszer találkozott a Cotecna vezetőivel, három alkalommal még a pályázat elbírálása előtt.

Az ügy politikai tétje, hogy Annanban az európaiak az erős ENSZ letéteményesét látják, míg Washingtonban nem felejtették el a főtitkárnak az Egyesült Államok iraki politikáját bíráló megjegyzéseit. Annan egy interjúban egyenesen illegálisnak nevezte az iraki intervenciót. Amerikai törvényhozók és a konzervatív sajtó már korábban a főtitkár lemondását követelték. Az Annan személyét kikezdő támadások alkalmat adnak arra, hogy a világszervezet megbízhatóságát is megkérdőjelezzék jelenlegi állapotában. A 67 éves Kofi Annan második főtitkári megbízatása jövőre jár le.

Az olajat élelmiszerért programmal kapcsolatban legutóbb az váltott ki felzúdulást, hogy a program korrupcióval gyanúsított igazgatója, a vizsgálat idejére hivatalosan szabadságon lévő Benon Sevan jogi tanácsadóinak a tiszteletdíját az ENSZ fizeti a program pénzkeretéből.

A Volcker-bizottság várhatóan a nyáron teszi közzé végleges jelentését.