Vágólapra másolva!
Hajótörést szenvedett hétfőn mintegy 160 illegális bevándorló a viharos Égei-tengeren, a görög Mílosz sziget közelében. Az illegális bevándorlók, főként a közel keleti államokból próbálják Görögországot ugródeszkának használni nyugati országok felé. Első jelentések szerint mindannyian túlélték a hajótörést.
Vágólapra másolva!

Az erős szélben, illetve a vele járó hullámverésben sziklának csapódott az illegális bevándorlókat szállító, fából készült úszó alkalmatosság, és darabokra tört. Ananész lakatlan kis görög sziget sziklás partjainál történt az eset. A görög parti őrség egy helikoptere észlelte a kis halászhajó balesetét, és segítséget hívott az utasok kimentéséhez.

Az eddigi információk szerint a vízi jármű minden utasa ki tudott kapaszkodni a sziklákra. Hétfő estig 55 hajótöröttet szállítottak el a közeli, mintegy 18 kilométerre lévő, a Kikládok szigetcsoporthoz tartozó Mílosz szigetre. Nehezíti a mentést, hogy az erős szél és a nagy hullámok miatt nem lehet nagyobb befogadóképességű hajót odavezényelni a hajótörés helyszínéhez, ezért helikopterekkel és kis gumicsónakokkal folyik a mentés.

Az illegális bevándorlók közel-keleti államok polgárai. Ebből a térségből számosan próbálnak meg Görögországba jutni időnként lélekvesztőikkel, hogy onnan könnyen továbbjuthassanak más, gazdag európai uniós államokba.