Több tucat maoista felkelőt ölt meg a nepáli hadsereg

Vágólapra másolva!
Maoista felkelők tucatjait ölte meg számos összecsapásban a nepáli hadsereg, amióta Gianendra király február elsején három évre a saját kezébe vette a végrehajtó hatalmat. Ezt a hadsereg egy közleményben jelentette be szombaton.  
Vágólapra másolva!

A fővárostól, Katmandutól 650 kilométerre nyugatra fekvő Kailali körzetben lezajlott csütörtöki és pénteki harcokban legkevesebb három katona és egy rendőr is elesett. A hadsereg egyik tisztje közölte, hogy négy megölt felkelő holttestét megtalálták, de tudomásuk szerint a harcokban több mint három tucatnyi gerilla veszítette életét.

A hadsereg ezt a becslését helyi falusi lakosok elmondására alapozza, akik látták, hogy a gerillák megukkal vitték elesett társaik tetemét. A maoisták nem kommentálták a hadsereg bejelentését, a közlések hitelességének megerősítése független források által pedig nem lehetséges, tekintettel arra, hogy a harcok isten háta mögötti körzetekben zajlanak.

Az India és Kína között fekvő himalájai királyságban a nepáli hadsereg és a maoista felkelők között kilenc éve dúló harcoknak eddig több mint 11 ezer halálos áldozatuk volt, a belháború tönkretette az ország fő bevételi forrását jelentő idegenforgalmat, és ezreket késztetett menekülésre.