IRA tagságukat cáfolják a Sinn Fein vezetői

Vágólapra másolva!
Észak-Írország első számú katolikus pártja, a Sinn Fein három vezetője hétfőn cáfolta azokat a vádakat, hogy tagjai lennének az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) törvényen kívüli szervezetnek. A cáfolatot az váltotta ki, hogy az ír kormány az IRA vezérkari tagjaiként azonosította a Sinn Fein három vezetőjét.
Vágólapra másolva!

"Kategorikusan kijelentjük, hogy nem vagyunk tagjai az IRA katonai tanácsának, sőt, a szervezetnek sem" - áll a Gerry Adams, a párt vezére, helyettese Martin McGuinness és Martin Ferris, az ír parlament képviselője által kiadott közös közleményben. "A Sinn Fein vezetőiként, s a Nyugat-Belfast, Közép-Ulster és Észak-Kerry választott képviselőiként vettünk részt a békefolyamatban" - mutatott rá a három politikus.

Az észak-írországi brit fennhatóság ellen küzdő IRA politikai szárnyának tartott Sinn Fein vasárnap nagyon nehéz helyzetbe került, miután az ír kormány az IRA vezérkari tagjaiként azonosította három vezetőjét. Közben az ír tömegtájékoztatás hírül adta, hogy az ír rendőrség további csaknem félmillió fontot foglalt le abból a 26 és fél millió fontra rúgó summából, amelyet feltételezések szerint az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) terrorszervezet tagjai raboltak el még tavaly egy észak-írországi bankból.

A rendőrség a hétvégén Írország-szerte végrehajtott rajtaütések eredményeként további 437 ezer fontot foglalt le a tavaly decemberben a legnagyobb észak-írországi bank, a Northern belfasti központi fiókjából zsákmányolt pénzből. Az ír és az északír rendőrség ezzel összesen több mint 3 millió fontnak akadt a nyomára az elrabolt összegből.

A rendőrségi forrásból egyelőre nem megerősített hírek nyomán, ha lehet, még nagyobb nyomás nehezedik a Sinn Feinre annak érdekében, hogy szakítson a gerillaszervezettel. A pártot egyre többen gyanúsítják azzal, hogy tudott a bankrablás tervéről, s olyan feltételezések is lábra kaptak, amelyek szerint a politikai csoport részt vesz az IRA pénzmosóhálózatának fenntartásában.

A pénzmosás ügyében indított vizsgálat szerepel Paul Murphy brit északír-ügyi miniszter és Michael McDowell ír igazságügy-miniszter hétfői belfasti találkozóján. Murphy kedden terjeszti javaslatait a brit parlament elé arról, milyen joghátrányokat kellene életbe léptetni a Sinn Feinnel szemben azt követően, hogy egy független északír vizsgálóbizottság igazolva látta a párt érintettségét a bankrablásban, s pénzbüntetés kiszabását javasolta.