Visszatérhetnek a száműzött palesztinok

Vágólapra másolva!
Visszatérhet Ciszjordániába annak az 56 fős palesztin csoportnak az első 16 tagja, amelyet az izraeli hadsereg parancsára utasították ki az elmúlt években Gázába - jelentette be csütörtök este az izraeli védelmi minisztérium. A palesztinok hazatérésére Saul Mofaz tárcavezető adott felhatalmazást, amelynek érvénye pénteken lép életbe.
Vágólapra másolva!

A minisztérium ugyanakkor hangoztatta, hogy azok a palesztinok, "akiknek vér tapad a kezéhez", azaz izraeli célpontok elleni támadások részesei voltak, nem részesültek ebben a kedvezményben. Izrael egyben engedélyt adott arra, hogy péntektől a gázai övezet és az Egyiptom közötti határállomáson a 16 és 35 év közötti palesztinok is átkelhessenek. Eddig ennek a korosztálynak nem volt joga erre.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott tárgyalások minisztere szombaton jelezte: "Elvi megállapodás született köztünk arról, hogy minden (Ciszjordániából Gázába vagy Európába) kitoloncolt palesztin hazatérhet". Hozzátette, hogy a megállapodás gyakorlati végrehajtása két héten belül várható.

Az elmúlt két esztendőben az izraeli hatóságok 56 palesztint száműztek Gázába és 39-et Európába. Ez utóbbiak közül most 20 úgyszintén engedélyt kapott arra, hogy visszatérjen szülőföldjére.