Harminc halálos áldozat az iraki Szalmán Pákban

Vágólapra másolva!
Tíz iraki rendőr és húsz felkelő életét vesztette, további ötven rendőr pedig megsebesült a Bagdadtól délkeletre fekvő Szalmán Pák városában napközben vívott tűzharcban a hatóságok legfrissebb, csütörtök este közölt veszteségmérlege szerint.
Vágólapra másolva!

Kasszim Daúd nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó államtitkár újságíróknak nyilatkozva elmondta, hogy 21 felkelőt őrizetbe vettek. Az összetűzés helyszínén egy neve elhallgatását kérő rendőrtiszt pedig ötvenre tette a lövöldözésben megsebesült rendőrök számát.

Rendőrségi források korábban már beszámoltak a tíz életét vesztett rendőrről, ám sebesült társaik 65-ben jelölték meg. Egy bagdadi kórház arról számolt be, hogy 42 sebesült rendőrt szállítottak be hozzájuk, s közülük ketten belehaltak sérüléseikbe. Amerikai katonai források előzőleg még 6 halott és 20 sebesült iraki rendőrről számoltak be.

A több órán át tartó lövöldözésben a lázadók harckocsi-elhárító rakétákat is bevetettek és mintegy húsz gépkocsit felgyújtottak. A harc olyan heves volt, hogy a helyszínre küldött rendőri erősítés képtelen volt eljutni a sebesültekhez, és a halottakat sem tudta összeszedni az utcákról. A tűzharcnak amerikai helikopterek bevetése vetett véget, és az amerikai katonák segítettek a sebesültek elszállításában is.