Rice Európa és Amerika együttműködésére buzdít

Vágólapra másolva!
Az Irak miatt kialakult nézeteltéréseken való túllépésre bíztatta Európát Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter keddi párizsi beszédében. A külügyminiszter szerint új fejezetet kell nyitni Európa és Amerika viszonyában.
Vágólapra másolva!

Az Irak miatt kialakult múltbéli nézeteltéréseken való túllépésre buzdította Európát Condoleezza Rice kedden a neves párizsi Politikatudományi Intézetben (IEP) megtartott beszédében. Az amerikai külügyminiszter szerint ideje új fejezetet nyitni Európa és Amerika kapcsolatában. A közelmúltbeli afganisztáni és iraki választásokat a lengyelországi Szolidaritás mozgalomhoz, illetve a berlini fal leomlásához hasonlítva kijelentette: az 1989 novemberi események sem jöhettek volna létre a nyugati szabad országok támogatása nélkül.

"A történelem nem régi ellentéteink, hanem új érdemeink alapján fog minket megítélni. Amerika készen áll, hogy együttműködjön Európával a közös kérdésekben, és Európának is készen kell állnia, hogy együttműködjön Amerikával" - jelentette ki a külügyminiszter.

A hivatalába nemrégiben beiktatott külügyminiszter azért választotta Párizst beszéde színhelyéül, mert Franciaország az egyik fő kritikusa az iraki háborúnak és George Bush diplomáciájának általában.