Amnesty: Kína tömeges kivégzéseket hajt végre

Vágólapra másolva!
Az utóbbi néhány napban több száz kivégzést hajtottak végre Kínában; a hatóságok a szerdán kezdődő holdújév "biztonságosabbá tételével" indokolják a kivégzések nagy számát - áll az Amnesty International kedden Londonban közzétett jelentésében.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb emberi jogi szervezete közölte, hogy korántsem teljes adatai szerint csak a holdújév előtti két hétben kétszáz halálos ítéletet hajtottak végre Kínában. A jelentés szerint előzőleg, decemberben és januárban is összesen legalább 650 kivégzés volt az országban - a helyi sajtó legalábbis ennyiről adott hírt -, de ezek "normál" havi adatok, a nagy ünnepek előtt szokásos kiugrások nélkül. Bizonyos azonban, hogy a valós számok sokkal magasabbak, mivel a kínai hatóságok nem tesznek közzé teljes statisztikát a kivégzettekről.

Az Amnesty ugyanakkor idézi egy keleti parti város, Csingtao bíróságának közleményét, amely szokatlan módon a teljes tavalyi mérleget ismerteti. Eszerint csak ez a bíróság 2004-ben 54 halálos ítéletet hozott és hajtatott végre, amiből - lévén az országban csaknem 400, halálos ítélet meghozatalának és végrehajtatásának jogával felruházott bíróság - a Kínában minden évben kivégzettek "csillagászati számára" lehet következtetni.

Az AI szerint a legutóbbi kivégzések nagy számát a helyi jelentések azzal indokolták, hogy "a népnek biztonságos, örömteli és boldog újévben lehessen része". Valós az az aggály azonban, hogy a kivégzettek közül sok az ártatlan, mivel a kínai igazságszolgáltatás egyszerűen nem alkalmas a méltányos bírósági eljárás garantálására - áll az Amnesty International keddi londoni jelentésében.

A szervezet szerint a holdújév előtt kivégzett kétszáz elítélt közül sokra nem is élet elleni bűncselekményért, hanem például közösségi tárgyak elleni vandalizmusért, vagy gazdasági bűntettért rótták ki a legsúlyosabb ítéletet. "Az Európai Unió vezetőinek remélhetőleg eszükbe jutnak majd ezek az emberek, amikor arról döntenek, hogy feloldják-e a Kínával szemben az 1989-es emberi jogi visszaélések után elrendelt fegyverszállítási embargót" - áll a felhívásban.

Az Amnesty szerint 2008-ra, a pekingi olimpia idejére törvényileg és a gyakorlatban is fel kell számolni a halálbüntetést Kínában.