Meghalt a grúz miniszterelnök

Vágólapra másolva!
Holtan taláták csütörtök hajnalban egy tbiliszi lakásban a grúz miniszterelnököt. Zurab Zvaniára egy barátja lakásában találtak rá testőrei - feltehetően gázmérgezést szenvedett.
Vágólapra másolva!

Holtan találták a grúz miniszterelnököt egy tbiliszi lakásban. Az első feltételezés szerint Zurab Zsvania gázmérgezést szenvedett. A rendőrség szerint a kormányfő holttestére testőrei találtak rá egyik barátja lakásában, ahova órákkal azelőtt érkezett.

Nano Merabisvili belügyminiszter szerint Zsvania heyi idő szerint szerda éjfél körül érkezett meg a lakásba. A testőrök akkor kezdtek gyanakodni, amikor a kormányfő órákon keresztül nem válaszolt telefonhívásaikra. Hajnali négy körül aztán betörték a lakás ablakát, és a miniszterelnököt holtan találták egy karosszékben.

A lakás tulajdonosának - Zsvania barátjának Raul Uszupovnak -, Kremo-Kartli regió helyettes kormányzójának holttestét a konyhában találták meg. A hatóságok szerint nem történt bűncselekmény, a holttesteket mindenesetre halottkém vizsgálja.

A lakásban nagyon magas szénmonoxid mennyiséget mért a helyi gázművek, a Tbilgaz. A társaság vezetője szerint két nappal a halálesetek előtt egy iráni gyártmányú gázfűtő-készüléket szereltek fel Uszupov otthonában. A politikus amúgy csak pár hete költözött as lakásba. Az elmúlt négy évben 80 ember halt vesztette életét Tbilisziben gázmérgezésben - jelentette az Interfax orosz hírügynökség.

Zsvaniát az energikus, lobbanékony MIhail Szaakasvili államfő mellett jó ellenpontként mérsékelt, visszafogott és kompromisszumra törekvő emberként ismerték a hozzá közel állók. Zsvaniát felesége és három gyermeke gyászolja. Szaakasvili a tragédia miatt rendkívüli kormányülést hívott össze Tbilisziben. Az államfő az ülésen nagy csapásnak nevezte Grúzia számára Zsvania halálát. A tanácskozás után Petre Mamradze, az elnöki hivatal vezetője bejelentette, hogy Szaakasvili elnök teljes egészében ellenőrzése alá vonta az ügyeket, s egyelőre nem jelölt ki új miniszterelnököt. Vlagyimir Putyin orosz elnök részvétét fejezte ki.