Lengyelek tömegei böngészik az ügynöklistát

Vágólapra másolva!
Lengyelek tömegei olvassák a kommunista titkosszolgálat ügynökeinek listáját az interneten. Alista összesen 240 ezer nevet tartalmaz. Az ügynöklistát a Rzeczpospolita nevű lap egyik újságírója csempészte ki a Nemzeti Emlékezet Intézetéből, de azt nem tudni, ki tette fel az internetre. A névjegyzék vegyítve közli az ügynökök nevét, és azokét akiket az állambiztonsági szolgálat csak szándékozott beszervezni.
Vágólapra másolva!

Lengyelek tömegei "tolonganak" az interneten, hogy átnézzék ott a kommunista titkosszolgálatok eddig titokként kezelt névlistáját, amely 240 ezer nevet tartalmaz - mondta csütörtöki nyilatkozatában Wojciech Kondziolek, a két nagy lengyel internetszolgáltató egyike, a Wirtualna Polska szóvivője.

"Hatalmas az érdeklődés. Mintegy száz százalékkal nőtt a portálunkat látogatók száma, amióta ez az irat felkerült a világhálóra. Régóta nem tapasztaltunk már ekkora érdeklődést" - tette hozzá.

Bronislaw Wildstein újságíró, a Rzeczpospolita című konzervatív lap szerkesztője másolta le titokban a névjegyzéket a Nemzeti Emlékezet Intézetében, ahol csak kutatók és különleges engedéllyel felhatalmazott más személyek nyerhetnek betekintést a titkos iratokba. Miután kicsempészte a másolatot az intézményből, egyszer csak megjelent a lista az interneten, de nem tudni, ki tette fel.

Annak ellenére hatalmas az érdeklődés, hogy voltaképpen keveset lehet megtudni a névjegyzékből. A dokumentum a titkosszolgálatok hivatásos belső tagjainak, külső ügynökeinek és besúgóinak nevei közé vegyítve sorolja fel azoknak a neveit is, akiket a titkosszolgálat csak kiszemelt a beszervezésre, és olyanokét is, akiket a szolgálat megfigyelt. A nevek ABC-rendben szerepelnek az iratban, minden megjegyzés nélkül.