Száz évre ítéltek egy ETA-terroristát

Vágólapra másolva!
Száz év börtönre ítélt egy ETA terroristát a spanyol legfelsőbb bíróság pénteken. A szélsőséges baszk szervezet tagja 2000-ben meggyilkolt egy spanyol szocialista párti képviselőt.
Vágólapra másolva!

Százévi börtönre ítélte péntek este Madridban a spanyol legfelsőbb bíróság a Baszkföld Haza és Szabadság (ETA) szélsőséges szervezet egyik tagját, aki 2000-ben megölte Fernando Buesa spanyol szocialista párti képviselőt. A 34 éves Diego Ugarte a képviselőt testőrét Vitoria baszk városban ölte meg egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel.

Bár a spanyol bíróságok időnként rendkívül hosszú, gyakorlatilag letölthetetlen büntetéseket szabnak ki, a törvények értelmében egy elítélt legfeljebb 40 évet tölthet börtönben.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió által egyaránt a terrorista csoportok listáján szereplő szakadár szervezet 1968 óta mintegy 850 embert gyilkolt meg különböző merényletekben. Az utóbbi években azonban az ETA jelentősen meggyengült, miután több száz tagját tartóztatták le Franciaországban és Spanyolországban.