Thaiföldön a szökőár áldozataira emlékeznek

Vágólapra másolva!
Az egy évvel ezelőtti szökőár több mint 216 ezer halálos áldozatára emlékeztek Thaiföldön. A cunami 400 000 házat rombolt le, kétmillió embert vált hajléktalanná.
Vágólapra másolva!
Fotó: EPA
Az újjáépítés sok helyütt vontatottan halad

Virágokat szórtak az Indiai-óceánba a túlélők az egy évvel ezelőtti szökőár, mintegy 216 000 áldozatáról megemlékezve, szombaton Thaiföldön. Ez az első ilyen szertartás, amelyet a közeli napokban több száz követ majd a térségben. A természeti katasztrófa Srí Lankán és az indonéziai Aceh tartományban követelte a legtöbb halálos áldozatot.

A thaiföldi Phang Nga tartományból a gyászolók - köztük nyugati, külföldi turisták- egy bárkán hajóztak ki az Andamán-tengerre, hogy elhelyezzék a víz felszínén a kegyelet virágait.

A közeli Phuket szigetén vasárnap, a szökőárban meghalt brit állampolgárok emlékére tartanak gyászszertartást, valamint két további gyertyás megemlékezést.

A cunaminak becslések szerint legalább 216 ezer halálos áldozata volt. Az ENSZ 223 ezerre teszi a halottak számát. A pontos adatot azonban sohasem lehet majd megtudni, mert sok holttestet a tenger elsodort, míg egyes térségekben nem volt naprakész a lakossági nyilvántartás.

A szökőár 400 000 házat rombolt le, kétmillió ember vált hajléktalanná. A helyreállításra mintegy 11,5 milliárd euró támogatást ígértek meg a világ különböző részeiből az adományozók. Az újjáépítés megindult, de sok helyütt igen vontatottan halad, míg másutt még mindig sokan élnek menekült-táborokban, és azokon a segélyeken tengődnek, amelyeket szétosztanak nekik.