Megrohamozták a betlehemi városházát

Vágólapra másolva!
Munkát követelnek maguknak és társaiknak azok a palesztin fegyveresek, akik kedden megrohamozták a betlehemi városházát és kikergették onnan a dolgozókat. A Születés temploma közelében lévő épület elleni akciót, szándékosan időzítették karácsonyhoz közeli időpontra.
Vágólapra másolva!

Fegyveresek ostromolták meg kedden, Betlehemben a városházát, amely éppen szemben van a Születés templomával - közölték szemtanúk. Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai radikális palesztin szervezet húsz aktivistája kizavarta az épületből az ott dolgozókat.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök Fatah mozgalmához kötődő csoport tagjai, szemtanúk szerint azt követelték, hogy a Palesztin Hatóság a csoport 320 tagjának adjon munkát és bért. A betlehemi ostrommal egy időben, a Gázai övezet déli részében fekvő Hán-Júnisz településen, száz fegyveres szállta meg a Fatah helyi irodáját munkahelyeket követelve.

A palesztin rendőrség embereit a Jászol-térre vezényelték. A helyi rendőrség parancsnoka felszólította a fegyvereseket, hogy hagyják el a városházát, különben erőszakhoz folyamodik.

A palesztin város központjában áll a Születés temploma, amely a keresztény hagyomány szerint azon a helyen épült, ahol Jézus született. Az álarcos fegyveresek egyike elmondta, hogy azért időzítették a mai napra akciójukat, mert a világ figyelme karácsony előtt Betlehemre irányul.

A mostani akció a Születés templománál a 2002-ben történteket idézi, amikor az izraeli hadsereg és egy, a templomot elfoglaló palesztin csoport tagjai öt héten keresztül néztek farkasszemet egymással. Az eset azt is mutatja, hogy a januári palesztin parlamenti választások előtt egyre nagyobb a zavar a Mahmúd Abbász vezette Fatahon belül.