Belebetegedhetünk az igazságtalanságba

Vágólapra másolva!
Finn tudósok szerint a munkahelyen elszenvedett igazságtalan bánásmód növelheti a szívkoszorúér-elzáródás kialakulásának veszélyét. A megaláztatás és a mellőzés stresszhez vezet, emiatt alakulhat ki a betegség.
Vágólapra másolva!

A munkahelyi igazságtalan bánásmód harminc százalékkal növelheti a szívkoszorúér-elzáródás kialakulásának veszélyét - állítják finn tudósok. A nyugat-európai halálozási okok között első helyen álló betegség hátterében sok esetben a munkahelyeken elszenvedett megaláztatás, mellőzés és az ezekből fakadó stressz áll.

"A legtöbb embert mélyen érinti, ha megalázóan, igazságtalanul bánnak vele a feljebbvalói" - hangsúlyozta Mika Kivimaki kutató. Az embereknek fontos, hogy főnökeik figyelembe vegyék álláspontjukat, a döntéshozatal során felmerült információkat ne titkolják el előlük, és korrektül bánjanak velük. Ezek hiánya lehangoltságot, stresszt okozhat, és a nélkülözés érzését keltheti a munkavállalóban, aminek egészségkárosító hatása lehet.

A finn tudósok 10 év alatt összesen 6400 londoni lakos munkahelyi életét kísérték figyelemmel. A vizsgálatok során nem vették figyelembe az életkort, a koleszterinszintet, valamint az alkoholfogyasztás mértékét, csak a munkahelyen elszenvedett sérelmeket.