Kitalációnak tartja a holokausztot az iráni elnök

Vágólapra másolva!
Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök ismét olyan nyilatkozatot tett, amellyel kétségbe vonta a holokauszt tényét. Kijelentette azt is, hogy Teherán soha nem hátrál meg az atomprogram kérdésében. Izrael ezt követően Irán elleni szankciókat követelt az ENSZ-től.
Vágólapra másolva!

"Reméljük, hogy az iráni elnöknek szélsőséges szavai felnyitják a nemzetközi közösség szemét és szétoszlatja a rendszerrel kapcsoltban táplált illúziókat" - közölte szerdán az izraeli külügyminisztérium szóvivője.

A szóvivő elmondta: Izrael ismét felszólít arra, hogy tegyék át az Irán-dossziét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségtől (NAÜ) az ENSZ Biztonsági Tanácsához, hogy az szankciókat léptessen életbe Irán ellen.

Izrael mindezt azzal indokolta, hogy Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök ismételten kétségbe vonta a holokauszt tényét és kijelentette, hogy Teherán soha nem hátrál meg az atomprogram kérdésében.

A iráni elnök szerdán kitalációnak nevezte a holokausztot, azt állítva, hogy a nyugatiak "találták ki a zsidók elleni tömeggyilkosság mítoszát, amelyet Isten, a vallások és próféták fölé helyeznek". Múlt héten Mahmúd Ahmadinezsád arról beszélt, nem fogadja el azt a tényt, hogy a nácik hatmillió zsidót öltek meg.

Az iráni elnök megismételte a múlt hét végén már elhangzott, nagy nemzetközi felháborodást kiváltó elképzelését: "Javasoljuk, hogy adjanak egy darab földet Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában vagy Alaszkában, hogy ott hozzák létre (a zsidók) az államukat"

Irán jottányit sem hátrál az atomkérdésben - közölte az ultrakonzervatív iráni elnök azzal kapcsolatban, hogy Teherán december 21-én újrakezdi a tárgyalásokat atomprogramjáról az Európai Uniót képviselő Franciaországgal, Németországgal és Nagy-Britanniával. Ahmadinezsád elmondta: "Megtapasztaltuk a múltban tanúsított magatartásukat és nem hagyjuk többé becsapni magukat hazug propagandájuk által"

Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Iránt, hogy atomfegyver előállítására törekszik. Teherán viszont kitart amellett, hogy atomprogramja kizárólag békés célú energiatermelés céljait szolgálja.

[origo]/MTI