Vírusfertőzés-gyanús elhullott hattyút találtak Romániában

Vágólapra másolva!
Vélhetően vírusfertőzés nyomait magán viselő hattyútetemet találtak a Suceava folyó jobb partján hétfőn - közölte a romániai Suceava megye állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóságának vezetője.
Vágólapra másolva!

A Rompres jelentése szerint a vonuló vízimadarak közé tartozó hattyú tetemét egy erdész találta meg. A felettes hatósághoz tartozó szakemberek a helyszínen elvégzett boncolás után mintákat vettek, s azokat Bukarestbe küldték ellenőrzés végett. A boncolás során ugyanis vírusbetegségre utaló jegyeket fedeztek fel az elhullott vadmadár tetemében.

A megyei állategészségügyi hatóság a közeli Gura Solcii nevű település körül húsz kilométeres körzetben figyelő szolgálatot rendelt el, mert a vidékre rendszeresen érkeznek hattyúk ebben az évszakban Oroszország felől. Ha a talált tetemben esetleg kimutatják is a madárinfluenza vírusának jelenlétét, a veszélyes kór elterjedésének ezen a vidéken kicsi a valószínűsége. Minden lakott település ugyanis messzire esik a vonuló hattyúk téli tartózkodási helyétől, házi szárnyasokkal tehát nem kerülhetnek kapcsolatba - közölte egy helyi szakember.