Megérkezett Hágába Gotovina

Vágólapra másolva!
Megérkezett Hágába Ante Gotovina horvát tábornok. A horvát háborús bűnöst madridi börtönéből szállították Hollandiába. Gotovina egyike a délszláv háborúk legkeresettebb bűnöseinek. A háborús bűncselekményekkel vádolt tábornokot a Kanári-szigeteken fogták el.
Vágólapra másolva!

Megérkezett a háborús bűnökkel gyanúsított Ante Gotovina horvát tábornokot szállító gépkocsioszlop a hágai Nemzetközi Törvényszék fogházához. A három, elsötétített ablakú Mercedes furgonból álló kocsisor szirénázva hajtott át a Hága melletti, scheveningeni börtön kapuján. A fegyintézet egyik szárnyában működik az a fogház, ahol a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményekben ítélkező ENSZ-törvényszék elé kerülő gyanúsítottakat őrzik. A törvényszék egyik szóvivője megerősítette Gotovina megérkezését.

Gotovinát szerdán vették őrizetbe a Kanári-szigetekhez tartozó Tenerife szigetén egy luxusszállodában, és csütörtökön szállították át a Soto del Real elnevezésű madridi börtönbe. Szombat reggel 8 óra tájban két rabszállító autó indult vele nagy sebességgel egy Madrid környéki katonai bázis felé, ahonnan egy spanyol katonai repülőgéppel Hollandiába viszik a tábornokot. Gotovina ellen a hágai Nemzetközi Törvényszék 2001-ben emelt vádat a horvátországi szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt.