Amerikában 999 embert végeztek ki '76 óta

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államokban kedden végrehajtották a 999. kivégzést a halálbüntetés 1976. évi visszaállítása óta.
Vágólapra másolva!

Az Ohio állambeli Lucasville városában méreginjekcióval hajtották végre a halálos ítéletet a 49 éves férfin, aki kábítószeres állapotban megfojtotta anyósát, hogy elvegye a pénzét, másnap pedig visszatért, és ötéves mostohalányával is végzett, orrát és száját szigetelőszalaggal leragasztva, hogy ne maradjon szemtanúja a történteknek. Kivégzése előtt az áldozat családtagjaihoz fordulva megjegyezte, hogy kábítószeres injekciós tűvel kezdte, és méregadagoló injekciós tűvel végzi, a kör bezárul.

Az ezredik kivégzés szerdán várható, arra a napra tűzték ki Virginia államban egy 42 éves férfi halálos ítéletének végrehajtását: ő 1998-ban ollóval halálosan megsebesítette áldozatát, akit ki akart rabolni.

A szövetségi legfelsőbb bíróság tízéves moratórium után 1976-ban állította vissza a halálbüntetést, amelynek alkalmazását a szövetségi államok hatáskörébe utalta. A taláros testület döntése után 1977-ben a utahi Garry Gilmore volt az első személy, akit - egy moteltulajdonos meggyilkolásáért - kivégeztek. Az ő élete alapján írta Norman Mailer A hóhér dala című könyvét.

Az Egyesült Államok ötven tagállama közül tizenkettőben nincs halálbüntetés, két további államban van ugyan, de nem alkalmazzák.