Szíria ismét ködösít a Haríri-gyilkosság ügyében

Vágólapra másolva!
Szíria ismét megpróbálja hiteltelenné tenni a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő elleni merénylet kivizsgálásáról szóló első ENSZ-jelentést, amely az egyik fő tanú vallomása alapján a gyilkosságban való bűnrészességgel vádol szír vezetőket: a tanú most azt állítja, hogy a Haríri fiától kapott kenőpénz ellenében vallott Szíria ellen.
Vágólapra másolva!

A gyilkosság kivizsgálására létrehozott szíriai bizottság egyik illetékese hétfőn kijelentette, hogy a hamis tanúvallomás miatt összeomlott a nemzetközi nyomozás eredménye és a vád. A Haríri-család szerint viszont ez csak újabb elkeseredett kísérlet Damaszkusz részéről arra, hogy félrevezessék az ENSZ vizsgálóbizottságát. Szíria az utóbbi hetekben már többször próbálta diszkreditálni a világszervezet jelentését.

Huszam Táher Huszam, a szíriai hadsereg volt sorállományú tagja, aki egy ideig hazája hírszerzését is szolgálta Libanonban, azt állította a szíriai állami tévében vasárnap este sugárzott interjújában, hogy kenőpénz ellenében hamisan vádolt meg szíriai vezetőket az ENSZ-bizottság előtti tanúvallomásában. Több hónappal ezelőtt találkozott a volt libanoni kormányfő fiával, Szaaddal, aki a hamis vallomásért közvetítő útján felajánlott neki 1,3 millió dollárt - mondta. A szíriai kurd Huszam megismételte ezt hétfői damaszkuszi sajtóértekezletén is.

Az ENSZ-bizottság bejrúti irodája kétségbe vonta Huszam új állításának valóságtartalmát. Emlékeztetett arra, hogy a tanú szeptember 1-jén olyan írásbeli nyilatkozatot tett, amely szerint önként jelentkezett vallomástételre. Éppen néhány nap múlva hallgat meg öt magas rangú szíriai vezetőt az ENSZ-bizottság.