Saron ismertette új pártja programját

Vágólapra másolva!
Ariel Saron izraeli kormányfő új pártja, a Kadima (Előre) támogatja egy független és demilitarizált palesztin állam létrejöttét a jövő márciusi törvényhozási választásokra készített program szerint - ennek fő pontjait hétfőn ismertette a Saronhoz közel álló Cipi Livni igazságügy-miniszter, aki az előbbivel együtt átlépett a jobboldali Likudból az új középjobb pártba.
Vágólapra másolva!

A dokumentum olyan demilitarizált palesztin állam létrehozását irányozza elő, amely "nem folyamodik terrorizmushoz". A fő pontok között szerepel az egész Jeruzsálem fölötti ellenőrzés fenntartása, beleértve a keleti városrészt is, amelyet Izrael 1967-ben foglalt el és kebelezett be, s ahol több mint 200 ezer palesztin él. Ugyancsak megtartanák a ciszjordániai nagy zsidó teleptömböket is, ahol a 240 ezer telepes nagy többsége lakik.

A program hangsúlyozza, hogy a szeptemberben befejezett kivonulás a Gázai övezetből "lehetőséget teremtett a politikai folyamat felújítására az útiterv keretében". A Kadima választási programja leszögezi, hogy Izrael "a zsidó nép nemzeti otthona", ahol "fenn kell tartani a népesség zsidó többségét".

Saron a múlt héten, az új párt megalakítását bejelentve hangsúlyozta, hogy nincs szándékában kidolgozni hasonló kivonulási tervet Ciszjordániára is, mint amilyet a Gázai övezetben és négy ciszjordániai telepen végrehajtottak. Mindamellett nem zárta ki olyan kis kolóniák kiürítését a Jordán nyugati partján, amelyek nem részei a nagy telepeknek.