Vágólapra másolva!
Franciaországban 25, Belgiumban 20 centiméteres hó esett szombatra. Nyugat-Európában sok helyen akadozik a légi- és a közűti közlekedés, a gyakran halálos áldozatot is követelő balesetek miatt is. Hollandiában heves széllökések rontják a helyzetet, számtalan helyen volt áramkimaradás.
Vágólapra másolva!

Változatlanul komoly közlekedési fennakadásokat okozott a korai tél, az erős havazás Nyugat-Európa nagy részén. A Franciaország keleti és nyugati megyéiben csütörtökön és pénteken tomboló hóvihar szombaton elérte az északi területeket és Párizs környékét. Reggelre helyenként 25 centi hó esett, számos út járhatatlanná vált a vastag hótakaró, karambolok és elromlott kamionok miatt. Rennes közelében csaknem kétszáz kamion vesztegelt.

Párizsban a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtéren számos légijáratot töröltek, más gépek nagy késéssel érkeztek vagy indultak. Az Eiffel-tornyot röviddel a reggeli nyitás után lezárták az erős havazás miatt: a fémszerkezetet sem sóval, sem homokkal nem szabad beszórni, s az igazgatóság nem vállalta a kockázatot, hogy esetleg baleset történik.

A szomszédos Belgium fővárosa, Brüsszel utcáit reggelre tíz centinél vastagabb fehér hótakaró borította be. Brabantban több út járhatatlanná vált a hó súlya alatt kidőlt fáktól. Számos baleset történt, a Brüsszel-Antwerpen autóúton, Gand közelében három kamion és nyolc személygépkocsi ütközött össze; heten megsérültek, közülük ketten súlyosan.

Hollandia déli és keleti részén a péntek délután kezdődött ítéletidő - amikor óránként 3-5 centiméter hó hullott, a széllökések sebessége pedig időnként elérte a 170 kilométert is - reggelre elcsendesedett. A szombatra virradó éjszakát több száz, a viharos széllel párosult erős havazás miatt a munkahelyéről hazajutni nem tudó holland töltötte ideiglenes szálláson.

Szombaton délelőtt négy órára lezárták a harmadik legfontosabb német repülőteret - a düsseldorfit -, mivel a jeges fel- és leszállópályák miatt felelőtlenség lett volna engedélyezni a légi forgalmat. A gépeket átirányították Köln és Bonn közös repülőterére, ahová autóbusszal szállítják át az utasokat.

Szombatra virradóra inkább Németország nyugati, északnyugati részét tartotta fogságában a tél, áramkimaradások voltak, fák dőltek az utakra, százak éjszakáztak az autópályákon - jelentette S. Kovács Ferenc, az MTI tudósítója. Nekik önkéntesek forró italokat és takarókat osztogattak. A 31-es autópályán egy leszakadt erősáramú kábel miatt ötven kilométer hosszan torlódtak a gépkocsik.

Sok helyen volt áramkimaradás. Osnabrückben a karácsonyi vásár borult sötétségbe, áramkimaradásokról számoltak be Észak-Rajna-Vesztfáliából, Steinfurt körzetében egy kórházat kapcsoltak agregátorra. Egyes helyeken a vonatok is leálltak, s az utasok vagy a szerelvényen töltötték az éjszakát, vagy osnabrücki, münsteri szükségszállásokon, tornatermekben, iskolákban. A reggel közeledtével fokozatosan normalizálódott a helyzet.

Nagy-Britanniában szombat reggelre elcsendesedett a jeges széllel kísért havazás, amely Skóciától és Észak-Írországtól kezdve, Walesen át Délnyugat-Angliáig szinte minden országrészben felfordulást okozott pénteken. A rendőrség az ítéletidő következményének tart egy szombat reggeli balesetet: a skóciai Inverness közelében kisiklott egy személyvonat, néhány utas könyebb sérülést szenvedett. A balesetet egy kisebb földcsuszamlás okozta, amely feltehetően a korábbi erős havazás következtében alakult ki.

Svájcban "rekordgyanús" hideggel köszöntött be a tél: a Neuchatel kantonban lévő La Brévine-ben szombatra virradóra mínusz 20,7 Celsius fokot, a Jungfraun pedig mínusz 22 fokot mértek. Az előrejelzések szerint vasárnap fagypont alatti, 5 és 10 fok közötti hőmérséklet várható.

Spanyolország északi részén szintén hideghullám okozott szombaton közlekedési gondokat. Burgos és Léon tartományban, Asztúriában és Baszkföldön 16 hágót lezártak, a többi 43 hágón csak hólánccal lehet közlekedni a hó- és jégréteg miatt. A meteorológusok szerint enyhülés csak hétfőre várható.