Európában "nem létezhet Guantánamo"

Vágólapra másolva!
A jogállamiságot valló Európában nem létezhet Guantánamo - mondta Elmar Brok, az Európai Parlament külügyi bizottságának német elnöke. Ha bebizonyosodna, hogy Románia együttműködött a CIA-vel és léteztek titkos börtönök, minden szerződés ellenére megkérdőjeleződne az ország belépése az Európai Unióba.
Vágólapra másolva!

A német, kereszténydemokrata-konzervatív Brok a Potsdamban megjelenő Ma:rkische Allgemeine című lap szombati számában ahhoz a témához szólt hozzá, hogy léteztek-e titkos CIA-börtönök Európában, annak is keleti felében.

Amennyiben bebizonyosodna, hogy Románia "ilyen törvénytelen és embertelen módon" együttműködött az amerikai Központi Hírszerző Ügynökséggel, a CIA-vel, minden szerződés ellenére megkérdőjeleződne 2007-es belépése az Európai Unióba - mondta Brok. "Egy jogállamiságot valló Európában nem létezhet Guantánamo" - jelentette ki Brok.

Az elmúlt napokban figyelmet keltettek a CIA titkos járatairól szóló hírek, amelyek szerint az amerikai ügynökség európai leszálló helyek közbeiktatásával terrorista cselekménnyel gyanúsított személyeket szállított egyik helyről a másikra. A Ma:rkische Allgemeine információi szerint egy pénteken felbukkant, eddig felderítetlen légi mozgásokról szóló lista azt erősíti meg, hogy az afganisztáni Kabul és Guantánamo között lebonyolított repüléseknél Romániát is közbeiktatták. A CIA-gépek nem Bukarestben, hanem a román fővárostól délre, egy légitámaszponton szálltak le. Hasonló vád fogalmazódott meg Lengyelországgal szemben is, ahol a Szymany katonai kiképző központot nevezték meg a CIA-járatok célpontjának.

Elterjedt vélemények szerint az Egyesült Államok a lényegében kubai területen fekvő Guantánamóban terrorista cselekmény elkövetésének gyanújával embereket tart fogva vádemelés nélkül, s sokan a kínzásukat sem tartják kizártnak.