Börtönt járt újságírók kapták a sajtószabadság-díjat

Vágólapra másolva!
Bebörtönzött, perbe fogott és bántalmazott újságírók és egy médiajogász kapta a nemzetközi sajtószabadság-díjat. A kitüntetetteket New Yorkban hirdették ki, de csupán egyikük lehetett jelen a ceremónián.
Vágólapra másolva!

Egy hazájában bebörtönzött kínai szerkesztő, egy perbe fogott és ezért otthonmaradásra kényszerült brazil riporter, továbbá egy száműzetésben élő üzbegisztáni újságíró, valamint egy zimbabwei médiajogász kapta a 2005-ös nemzetközi sajtószabadság-díjat.

A kitüntetést az újságírók érdekeit védelmező nemzetközi szervezetek egyike, a Bizottság az Újságírók Védelmére (CPJ) ítélte oda kedden este New Yorkban. A CPJ éve óta a sajtó azon személyiségeinek adományozza a tekintélyes kitüntetést, akiket megfenyegettek, bántalmaztak vagy épp bebörtönöztek szakmájuk gyakorlása miatt.

A kínai szabadúszó újságírót, Csi Taót (Shi Tao) egy internetes kiadvány munkatársát, valamint egy üzleti lap szerkesztőjét tíz év börtönre ítélték hazájában államtitkok állítólagos kiszivárogtatása miatt, miközben írásaiban csupán politikai reformokat sürgetett.

Az üzbegisztáni Galina Buharbajeva hazájának elhagyására kényszerült, miután megfenyegették a májusi kormányellenes tüntetésekről szóló riportjai miatt.

A brazil Lucio Flavio Pintót egy kéthavonta megjelenő újság szerkesztőjét perbe fogták a kábítószer-kereskedelmet, a környezeti pusztítást, továbbá a politikai és üzleti korrupciót ostorozó írásai miatt.

A negyedik kitüntetett, Beatrice Mtetwa az újságírók elszánt védelmezője Zimbabwéban. A nőt több alkalommal is őrizetbe vették és súlyosan bántalmazták. Mtetwa érdeme egyebek között, hogy az elmúlt időszakban elérte számos, köztörvényes bűncselekmények elkövetésével jogtalanul vádolt újságíró felmentését.

A kitüntetettek közül egyedül Mtetwa lehetett ott a New York-i ünnepségen, ahol - kiszabadulása után - jelen volt a 2003-as díj egyik kitüntetettje, a kubai Manuel Vazquez Portal is.