Megoldást keres az EU az iráni atomprogram ügyében

Vágólapra másolva!
Javaslatot tett az Európai Unió Teheránnak az iráni atomprogrammal foglalkozó tárgyalások felújításának időpontjára, ami a diplomácia erőfeszítések folytatására utal a konfrontációs politika helyett.
Vágólapra másolva!

A Franciaországból, Nagy-Britanniából és Németországból álló uniós "trojka" Oroszországgal egyeztetve december 6-át javasolja, s Teherán első reagálása kedvező - közölték európai diplomáciai források kedden. Moszkva hozzájárulására azért volt szükség, mert orosz részről felvetettek egy új javaslatot a tárgyalások kimozdítására a holtpontról. Ezáltal orosz diplomaták is bekapcsolódnak a tárgyalásba.

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt javasolta, hogy Irán folytathassa az urándúsításra irányuló tevékenységet az utolsó lépésig, de azt - a konkrét dúsítást - már Oroszországban végezzék el az iráni alapanyagból, ami megakadályozná, hogy Teherán atomfegyverben használható minőségű dúsított uránhoz jusson.

Az unió a tárgyalások kitűzésével jelentős engedményt tett - mondják diplomaták -, mert korábban a párbeszéd előfeltételének minősítette az urán feldolgozásának felfüggesztését. A megbeszélések augusztusban meg is szakadtak, amikor az új elnökkel felálló iráni vezetés utasítást adott a feldolgozás folytatására.

Az Európai Unió és az Egyesült Államok további engedményként egyelőre elállt attól, hogy az iráni atomprogram ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja - közölték Bécsben uniós és amerikai diplomáciai források.

A halasztással több időt kívánnak adni a kompromisszumos orosz kezdeményezésnek. Bécsben csütörtökön ül össze a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa, hogy foglalkozzon a kérdéssel. Az Iránnal való tárgyalások időpontjának kitűzésével biztosra vehető, hogy ezen az ülésen nem hoznak határozatot az ügy átutalásáról a Biztonsági Tanács hatáskörébe, amely komoly szankciókat hozhat.

Az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője annak a nézetnek adott hangot, hogy meg kell várni, milyen eredményekkel járnak az elkövetkező napok diplomáciai erőfeszítései. Washington ugyanakkor továbbra is azon az állásponton van, hogy az ügyet a BT elé kellene vinni - tette hozzá a szóvivő.