Állítólagos merénylőt fogtak el Észak-Írországban

Vágólapra másolva!
Letartóztattak egy férfit Észak-Írországban az 1998-as omagh-i robbantásos merénylettel kapcsolatban - közölte kedden egy rendőrségi szóvivő. A merényletet a Valódi IRA hajtotta végre.
Vágólapra másolva!

Az Omagh kisvárosban elkövetett, 29 halálos áldozatot követelő robbantás volt Észak-Írország történetében a legvéresebb merénylet. Közel három hónappal ezelőtt jelentette be a bíróság, hogy elfogadta az ügyben az első vádemelési indítványt, a robbanószerkezet készítésével gyanúsított Sean Hoey 29 rendbeli gyilkosság vádjával áll bíróság elé.

A rendőrségi szóvivő nem nevezte meg a kedden elfogott gyanúsítottat, csak annyit közölt, hogy a 35 éves férfit Észak-Írország South Down térségében tartóztatták le a merénylettel összefüggésben.

A merényletet egy szélsőséges britellenes csoport, a Valódi IRA hajtotta végre, amelynek tagjai jórészt a legnagyobb katolikus gerillaszervezet, az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) soraiból verbuválódtak. Az autóba rejtett pokolgép 225 kilogrammnyi robbanószert tartalmazott, és a 29 halálos áldozat mellett több mint 200 embert megsebesített.

A vérengzés mértéke annak idején magát a szakadár csoportot is megrendítette: a szervezet nem sokkal később bejelentette, hogy "elnézést kér" az emberéletben okozott veszteségért, s "a tevékenység további irányának meghatározásáig felfüggeszti hadműveleteit". A Valódi IRA azóta sem nagyon hallatott magáról; önfeloszlatását az omagh-i merénylet után maga az IRA is nyilatkozatban követelte.