Az USA szerint nem hiteles Zarkávi halálhíre

Vágólapra másolva!
A Fehér Ház szóvivője szerint nem hitelesek azok az értesülések, amelyek szerint Abu Muszab az-Zarkávi meghalt egy amerikaiak által megtámadott moszuli házban. Név nélkül nyilatkozó források szerint ugyanakkor az USA vizsgálja, nincs-e az áldozatok között az iraki terrorvezér.
Vágólapra másolva!

Valószínűtlennek tartja a washingtoni Fehér Ház azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint egy, az iraki Moszul városában végrehajtott támadás során életét vesztette volna Abu Muszab az-Zarkávi, az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet iraki csoportjának vezetője.

Ennek a nézetnek adott hangot hétfőre virradó éjjel a Fehér Ház szóvivője, Trent Duffy, aki George Bush elnök kíséretében jelenleg Pekingben tartózkodik. Duffy azokra a vasárnapi sajtóértesülésekre utalt, amelyek szerint Zarkávi abban a moszuli házban tartózkodhatott, amelyet megtámadtak a koalíciós erők, és a rajtaütés során az al-Kaida több tagja életét vesztette. Duffy szerunt a történet "nem hiteles".

A Fehér Ház egyik washingtoni tisztségviselője - neve elhallgatását kérve - ugyanakkor kijelentette: az amerikai hatóságok erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy kiderítsék, vajon a jordániai származású hírhedt terrorista az áldozatok között van-e. Zarkávi jelenleg az Egyesült Államok által leginkább körözött személy Irakban. Fejére 25 millió dolláros vérdíjat tűztek ki. Amennyiben esetleges halála mégis beigazolódna, az nagy előrelépést jelentene az iraki lázadók erőinek felszámolásában.