Orosz-magyar katonai együttműködésról tárgyaltak

Vágólapra másolva!
Tizenhárom év szünet után Brüsszelben szerdán magyar-orosz kétoldalú vezérkari főnöki találkozóra került sor. A cél annak áttekintése volt, van-e lehetőség olyan katonai kapcsolat kialakítására, amely a kölcsönös előnyökön alapul - jelentette be a NATO-központban tartott sajtótájékoztatóján Havril András vezérezredes, magyar vezérkari főnök.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt időszakban politikai téren is szemmel látható közeledés kezdődött, és a Magyar Honvédség is több szempontból érdekelt, hogy fejlessze a kapcsolatokat - fejtette ki a találkozóról, amelyet orosz kollégája, Jurij Balujevszkij hadseregtábornok kezdeményezésére tartottak a NATO és a partnerországok vezérkari főnöki üléséhez kapcsolódva.

Elsősorban a még rendszerben lévő orosz gyártmányú technikai eszközök javításáról és modernizálásáról van szó, illetve felajánlotta segítségét az orosz partner a rendszerből kivont eszközök megsemmisítésére is. Havril emlékeztetett arra, hogy például a légvédelmi rakéták hosszú ideig Magyarországon tárolt hajtóanyagát már megsemmisítették.

Havril szavai szerint a nyílt hangvitelű, informális találkozón megnyugtatta Balujevszkij hadseregtábornokot: a Magyarországi sajtóban felröppent hírekkel ellentétben a Magyar Honvédség nem érdekelt abban, hogy a nem használhatóvá vált technikai vagy harceszközöket más országoknak orosz hozzájárulás nélkül átadja.

A vezérezredes segítséget ajánlott fel a NATO-val békefenntartói együttműködésre kijelölt orosz erők NATO-elvek szerinti kiképzéséhez. Mint elmondta, egyebek között - a kezdeti időszakban még orosz technikai eszközökre készült - szimulációs rendszer képezi a felajánlás részét.

Az orosz hadseregtábornokot Havril András magyarországi látogatásra hívta meg; partnere jelezte, mindent megtesz annak érdekében, hogy a találkozó létrejöjjön. Egyetértettek abban, hogy a brüsszeli találkozó jó alapot biztosít a további szakértői szintű egyeztetések megkezdéséhez. Kérte orosz partnerét a magyar vezérkari főnök arra is, hogy egyeztessenek a terrorizmus elleni harcban, illetve a békefenntartás kérdéseiben.