Ismét cenzúráznak Fehéroroszországban

Vágólapra másolva!
A fehérorosz hatóságok tizenöt független napilap terjesztésének beszüntetését rendelték el, az intézkedést újságírók és emberi jogi aktivisták szerdán úgy értékelték, mint a tekintélyelvű államfő újabb lépését a független sajtó korlátozására a választást megelőző időszakban.
Vágólapra másolva!

Januártól a kiadványok terjesztéséért felelős Belposta több napilap terjesztését szünteti be, közöttük a Belorusszkaja Gyelovaja Gazetáét, amely több alkalommal is kiváltotta Alekszandr Lukasenko elnök haragját. A Belposta illetékesei nem kívánták kommentálni az intézkedést, amelyre a vállalatnál 2006-ban előfizethető lapok és folyóiratok listája alapján derült fény.

A hatóságok a lépéssel a tömegtájékoztatás teljes felszámolását tűzték ki célul - mondta Zsanna Litvina, a Fehérorosz Újságíró Szövetség elnöke. Hozzátette: a 2006-os elnökválasztások értelmüket vesztették, mivel az állampolgárok nem jutnak hozzá információkhoz. "Egy diktatúrának nincs szüksége független sajtóra" - közölte Joszip Szeredics, a Narodnaja Volja című lap kiadója. Bár a lapoknak a kiadók által történő terjesztése nem tilos, országosan ez lehetetlen, tekintettel a logisztikai nehézségekre és a költségekre.

George Krol, az Egyesült Államok minszki nagykövete máris kétségbe vonta a jövő évi elnökválasztás tisztaságát. - A kormány uralma a média felett, a szólásszabadság korlátozása és az, hogy a hatóságok nem járulnak hozzá megfigyelők jelenlétéhez, azt jelenti, hogy a választások veszélyben vannak - mondta kedd este a nagykövet.

Elnökségének 11 éve alatt Lukasenko, akit az Egyesült Államok és Nyugat-Európa "az utolsó európai diktátorként" tart számon, ismét bevezette a szovjet jelképeket, feloszlatta a parlamentet, független lapokat záratott be, és fenntartotta a gazdaság feletti szovjet típusú ellenőrzést. Számos ellenzékit börtönbe vetettek, vagy nyomuk veszett.