A gyerekeket sújtja a szegénység Oroszországban

Vágólapra másolva!
A gyermekek után járó támogatások sürgős emelésére szólította fel az orosz kormányt az UNICEF. Az ENSZ gyermekjóléti szervezete szerint Oroszországban főleg a többgyermekes családok szenvednek a szegénységtől, mivel többségük kívül került a szociális juttatások rendszerén. Ha az orosz kormány vezetése eleget tesz felszólításuknak, a népesség 8,5 százaléka emelkedhet ki a szegénységből - állítják.
Vágólapra másolva!

Az oroszországi szegények java részét gyermekes családok teszik ki. Ha egy családban egy gyermeknél több van, akkor több mint ötven százalékkal nagyobb az esély arra, hogy szegény sorsú családról van szó - derül ki az UNICEF jelentéséből, melyet Moszkvában mutatnak be kedden.

Maria Calivis, az UNICEF közép- és kelet-európai regionális igazgatója szerint "nincs rá ok, hogy az Orosz Föderációban élő gyermekek szegények legyenek... Az erőteljesen fejlődő gazdaság és a gyermekek csökkenő számának köszönhetően Oroszország megengedhetné magának, hogy megóvja a gyerekeket a szegénységtől. Csakhogy a jelenlegi politika következtében a szegénység egyre nagyobb mérteket ölt körükben" - mondta el Moszkvában, ahol kedden délelőtt mutatták be a "Gyermekszegénység Oroszországban: Aggasztó folyamatok és politikai lehetőségek" című tanulmányt.

A dokumentumból kiderül, hogy az oroszországi családok java része nem kap szociális támogatást. Az elvált szülők vezette háztartások több mint 80, a nagycsaládoknak pedig több mint 60 százaléka a szociális juttatások rendszerén kívülre került. 1991-ben az anyasági segélyek és a családi pótlékok még az összes szociális juttatás 77, 2003-ra már csupán 32 százalékát tették ki. Ráadásul a 122-es számú szövetségi törvény a hatalmat a régiók vezetésére bízta, így sok, gazdaságilag nehéz helyzetben lévő térségben még tovább nőtt a szegény sorsú gyerekek száma.

Az UNICEF szerint kérdéses, hogy azok a térségek, amelyekben eddig is nagy volt a szegénység, hogyan tudják előteremteni a gyermekek után járó juttatásokhoz szükséges forrásokat. A szervezet felszólította az orosz államot, hogy nagyságrendekkel több pénzt fektessen a gyerekekbe, és több javaslatot is tesz, miként lehetne a szegény sorsú kiskorúak helyzetén javítani.

Az UNICEF szerint rövid távon az segítene, ha a gyermekek után a családoknak járó támogatást a létminimum 25 százalékában, a minimálbért pedig a létminimum 50 százalékában határoznák meg. Egy ilyen intézkedés 4 százalékkal csökkentené a szegénységet a szervezet számításai szerint. A másik javaslat hosszabb távra szól. E szerint a következő három évben a minimálbért a létminimum szintjére kellene felhozni, a gyermekek utáni támogatást pedig a létminimum 50 százalékára. Az UNICEF szerint ezzel a két intézkedéssel az orosz népesség 8,5 százalékát - többségében gyermekes családokat - lehetne kiemelni a szegénységből.