Megnyílnak a gázai határok a palesztinok előtt

Vágólapra másolva!
Sikerült megállapodni a Gázai övezet határának megnyitásában az izraeli-palesztin tárgyalások végén kedden - jelentette be Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, aki közvetítoként részt vett az egész éjszaka folyó egyezkedésben. A gázai határszakasz megnyitására azóta vártak a palesztinok, hogy Izrael szeptemberben kivonult a térségből.
Vágólapra másolva!

Condoleezza Rice, az amerikai diplomácia vezetője egy nappal meghosszabbította közel-keleti tartózkodását, hogy részt vehessen az átkelőkről szóló egyeztetéseken. Előbb a pelesztinokkal tárgyalt, majd fogadta őt Saul Mofaz izraeli védelmi miniszter. Végül a felek abban egyeztek meg, hogy 10 napon belül megnyílik az Egyiptomot és Gázát elválasztó határszakasz.

Az Egyiptomba vezető, Izraelt elkerülő útvonal megnyitására, a Gázai övezet szeptember 12-i kiürítése óta vártak a palesztinok. Izrael továbbra is megfigyelés alatt tarthatja a határforgalmat, de csak kamerákon keresztül.

A hónap elején szó volt arról is, hogy az Európai Unió is részt vesz a terület, ezen belül a rafah-i határátkelő megfigyelésében, de a tárgyalások, a jelek szerint megrekedtek. A határ megnyitása létfontosságú a Gázai övezet gazdasága számára, és a saját határellenorzés újabb lépést jelent a palesztin államiság felé.

Az amerikai külügyminiszter keddi tájékoztatóján bejelentette azt is, hogy hamarosan egy kikötő épül a Gázai övezet földközi-tengeri partszakaszán.