Jövőre döntenek az AIDS-ügyben vádolt bolgár nővérekről

Vágólapra másolva!
A líbiai legfelsőbb bíróság elhalasztotta a döntést a szándékos AIDS-fertőzéssel meggyanúsított bolgár nővérek és palesztin orvos ügyében. A testület arra hivatkozva döntött így, hogy a védelemnek akar több időt hagyni. A májusi elsőfokú döntést, melyben halálra ítélték a külföldieket, nemzetközi tiltakozás követte. A bolgár kormány a halasztás miatt is aggódik.
Vágólapra másolva!

"A bíróság elnapolja az ülését január 31-re, hogy több időt hagyjon a védelemnek" - jelentette be Ali al-Alussz elnöklő bíró. A vádlottak fellebbezésével foglalkozó, mindössze ötperces tárgyaláson számos európai uniós diplomata is jelen volt.

Az 1999 februárjában letartóztatott nővéreket és orvost azzal a váddal ítélték tavaly májusban első fokon halálra, hogy AIDS elleni gyógyszerrel kísérletezve gyermekeket fertőztek meg. A Bengázi város kórházában dolgozó szakemberek - a vád szerint - vérátömlesztéssel adagolták be a betegség vírusát majdnem félezer fiatal ápoltnak, akik közül 47-en meghaltak.

Megfigyelők szerint a vádak mondvacsináltak, a beismerő vallomásokat pedig kínzással csikarták ki. Már az Európai Unió és az Egyesült Államok, legutóbb pedig a Human Rights Watch nemzetközi emberi jogi szervezet is felemelte szavát a halálos ítéletek visszavonása érdekében.

Bulgária korábban is többször tiltakozott a fogva tartás és az ítélet miatt, és a mostani halasztás kapcsán is nyugtalanságát fejezte ki. A hosszú fogságban tartott ápolónők fizikai és mentális erejük végén járnak - mondta a bejelentésre reagálva a bolgár külügyminisztérium szóvivője.

Bulgária elutasítja, hogy kártérítést fizessen az elhunytak hozzátartozóinak. A szóvivő közölte, hogy az ápolónők ártatlanok, s ezért elfogadhatatlan minden olyan felvetés, hogy Bulgária kártérítést fizessen, vagy más formában elismerje bűnösségüket.