A csehek ötöde visszasírja a nyugodt szocializmust

Vágólapra másolva!
Biztonság, kiszámíthatóság, nyugalom - ez jellemezte a csehek szerint a szocializmust, amelyet 20 százalékuk visszasír. Egy országos felmérés szerint mindössze az emberek harmada elégedettebb a jelenlegi politikai és gazdasági rendszerrel, 38 százalék szerint pedig semmi különbség nincs.
Vágólapra másolva!

Csak a cseh lakosság nem egészen egyharmada tartja jobbnak a mai demokratikus rendszert az 1989 novemberi bársonyos forradalommal megdöntött szocializmusnál - derült ki abból az országos felmérésből, amelyet a prágai CVVM közvélemény-kutató intézet készített októberben. A megkérdezettek 32 százaléka szerint a mai rendszer jobb, mint az 1989 előtti volt, míg 20 százaléknak ezzel éppen ellenkező a véleménye. A legnagyobb, 38 százalékos csoportot azok alkotják, akik szerint a mai, illetve az 1989 előtti viszonyok között nincs semmiféle nagy különbség, a helyzet gyakorlatilag változatlan. Tíz százalék nem válaszolt a kérdésre.

A felmérés szerint a megkérdezettek többsége elégedetlen a mai társadalmi viszonyokkal. A legnagyobb problémának a munkanélküliséget, a gazdasági bűnözést, a korrupciót és a létbizonytalanságot nevezték. A demokratikus rendszer előnyei között elsősorban a szabadságot, a szabad külföldi utazásokat és a vállalkozási lehetőséget említették. A volt szocialista rendszer legnagyobb előnyének a kiszámíthatóságot, a szociális biztonságot, a nyugodt légkört és az alacsonyabb bűnözést tartották a megkérdezettek.