A nőknek a külső sávban a helyük

Vágólapra másolva!
Több mint két ezrelék alkoholszinttel a vérében közlekedési balesetet okozott vasárnap este Ján Cuper, Vladimír Meciar volt szlovák miniszterelnök pártjának parlamenti képviselője. Az ittasan karambolozó képviselő korábban olyan törvényt szeretett volna megszavaztatni, amely kitiltaná a női gépkocsivezetőket a közutak belső sávjaiból.
Vágólapra másolva!

A jogászprofesszor Cuper, az ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) frakciójának vezérszónoka a Pozsonyhoz közeli Modorban (Modrá) egy parkoló gépkocsiba hajtott és okozott több mint 160 ezer korona kárt. Cuper jogosítványát a rendőrség a helyszínen bevonta, mert a honatya vérében több mint két ezrelékes alkoholszintet mutatott a szonda - közölte a szlovák rendőrség szóvivője.

Az egyik szlovák kereskedelmi televízió értesülése szerint Cuper előbb megpróbált távozni az általa okozott baleset helyszínéről, de miután nem járt sikerrel, a televízió kamerája előtt maga is elismerte, hogy valóban megivott néhány pohárkával.

Mivel Szlovákiában a képviselőt védi a mentelmi jog és a történtekért nem vonható felelősségre, a rendőrség a helyszínélés során csupán dokumentálta a baleset körülményeit - mutatott rá a TASR szlovák hírügynökség.

Ján Cuper később közölte a sajtóval, hogy feljelenti a rendőrség szóvivőjét, amiért az két ezrelék fölötti alkoholszintről beszélt, jóllehet, ő csak két deci bort ivott meg, ráadásul nyolc órával a baleset előtt. A képviselő azt állítja, hogy az ellenőrzés során háromszor fújta meg a szondát, de a műszer nem működött, minden esetben más értéket mutatott. "Végül a rendőrök 0,8 ezrelékben állapodtak meg" - mondta a képviselő, aki hétfőn délelőtt már vissza is kapta a jogosítványát és azt nyilatkozta: nincs tudomása arról, hogy a gépkocsijával belehajtott volna egy parkoló járműbe, arról nem is szólva, hogy a baleset során a jobboldali sárvédője sérült meg, nem pedig a kocsija eleje, mint ahogy azt a rendőrség szóvivője állította. Cuper az egyik kereskedelmi televízió esti híradójában már azt állította, hogy a balesetet egy harmadik, nyomaveszett jármű szabálytalansága idézte elő.

Ján Cuper balesete kapcsán a média emlékeztetett arra, hogy néhány éve ő volt az a képviselő, aki a törvényhozásban indítványozta: alkossanak törvényt, amelyik megtiltja, hogy a nők a közutak belső sávjában is közlekedjenek. Indoklása szerint a női gépkocsivezetőknek a jobb oldali, szélső sávban van a helyük, ott nem okoznak annyi közlekedése balesetet, mint egyébként, amikor tetszőlegesen használhatják a közlekedési sávokat.