Gyerek a 87 ezer pakisztáni áldozat fele

Vágólapra másolva!
Az Unicef szerint az októberi pakisztáni földrengés áldozatainak fele gyermekkorú volt. A gyerekek közül sokan a földmozgások nyomán összeomló iskolák romjai között lelték halálukat. A túlélőket betegségek fenyegetik. A rengésekben a keddi adatok szerint 87 ezren vesztették életüket.
Vágólapra másolva!

Gyermekkorú a Pakisztánt és Indiát megrázó, október 8-i földrengés halálos áldozatainak fele. Erről pénteken számolt be az Unicef, az ENSZ gyermekalapja, megerősítve a pakisztáni hatóságok félelmét, miszerint "egész nemzedékeket vesztettek el".

"Becsléseink szerint a halottak fele gyermek, de ennél is többen sebesültek meg" - közölte Omar Abdi, az Unicef pakisztáni képviselője. "Ezeket a számokat még nem erősítették meg. A pakisztáni lakosság fele azonban 18 év alatti, tehát levonhatjuk azt a következtetést, hogy a halálos áldozatok fele gyermek volt."

A helyi hatóságok szerint több mint 17 ezer fiatal vesztette életét az iskolák romjai alatt - közölte az Unicef képviselője. Omar Abdi szerint ugyanakkor sokan voltak olyanok is, akik életben maradtak, mert épp nem voltak még iskolában. Őket viszont komoly lelki trauma érte, és nem csak azért, mert már nincs hova iskolába járniuk. A gyerekeket ráadásul betegségek is fenyegetik.

A Richter-skála szerinti 7,6-os erősségű földrengés helyi idő szerint reggel háromnegyed nyolckor történt, amikor megkezdődött a tanítás az iskolákban, amelyek sok más középülethez hasonlóan összeomlottak. Pénzügyi intézmények, így a Világbank és az Ázsiai Fejlesztési Bank előzetes jelentése szerint több mint 7000 oktatási létesítményt rombolt le a földrengés.

A kedden különböző helyi hatóságok és segélyszervezetek által közzétett adatok szerint a földmozgásoknak Pakisztánban több mint 87 ezer, Indiában pedig több mint 1300 halálos áldozata volt.

[origo]/MTI