120-an őrizetben az ammáni robbantások miatt

Vágólapra másolva!
Országos hajtóvadászatot indítottak szélsőségesek után a szerdai merényletek miatt Jordániában. A hatóságok 120 embert vettek őrizetbe. Eközben 60-ra emelkedett az öngyilkos robbantások halottjainak száma. Az áldozatok között főleg helyiek vannak, de az ammáni amerikai nagykövetség szerint két amerikai is meghalt. Az iraki al-Kaida közben közzétette az elkövetők neveit, akik mind irakiak voltak.
Vágólapra másolva!

Négy iraki, köztük egy házaspár hajtotta végre a szerda esti ammáni robbantásos merényleteket - tudatta az al-Kaida iraki szárnyának közleménye az interneten. "Valamennyien irakiak voltak a két folyó közötti földről" - állt a közleményben. "A csoport (a merényletek) megszervezésével, előkészítésével és végrehajtásával volt megbízva. Fogadalmat tettek arra, hogy feláldozzák életüket, és a legrövidebb utat választották ahhoz, hogy elnyerjék Isten áldását" - olvasható a közleményben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni.

Jordániában országos méretű hajtóvadászatot indítottak a merényleteket követően, összesen százhúsz személyt vettek őrizetbe. Egy magas rangú rendőrségi illetékes pénteken közölte, az őrizetbe vettek többsége iraki és jordániai.

A három ammáni luxushotel elleni öngyilkos merényleteknek, amelyek elkövetését az Abu Muszab az-Zarkávi jordániai terrorista vezette iraki al-Kaida vállalta, eddig 60 halálos áldozata van, közöttük 38, többségükben palesztin származású jordániai.

A halottak között van két amerikai állampolgár is - jelentette be az USA ammáni nagykövetsége. A merényletekben életét vesztette a 71 esztendős Moustapha Akkad szíriai születésű filmrendező és producer, aki 1976-ban filmet készített Mohamed prófétáról, amelyben az iszlám előírásainak megfelelően a vallásalapító nem jelent meg. A detonációban meghalt Akkad 34 éves lánya is. Az amerikai nagykövetség jelentéséből nem derül ki, hogy Akkadékat értették-e a két amerikai áldozaton.

A hatóságok különösen fontosnak tartják a Hyatt és a Days Inn biztonsági személyzete két tagjának a vallomását, mivel beszéltek az öngyilkos merénylőkkel, miután felfigyeltek öltözékükre. Elmondásuk szerint az egyik iraki, a másik pedig öböl menti arab akcentussal beszélt. A merénylőket maradványaikból vett DNS-mintákkal próbálják azonosítani.

Jordániában pénteken országszerte megemlékeztek a hagyományos közös imádkozáson a merényletek áldozatairól, csütörtökön pedig százak vonultak az utcákra, hogy a terror ellen tiltakozzanak.