Röplapon buzdítják rendbontásra a belgákat

Vágólapra másolva!
Öt autót gyújtottak fel keddre virradó éjszaka Brüsszelben. A belga fővárosban olyan fiatalokat fogtak el a rendőrök, akik röplapokon bíztattak rendbontásra.
Vágólapra másolva!

Újabb öt gépkocsit gyújtottak fel garázda fiatalok keddre virradó éjjel Brüsszelben, ami az MTI szerint azt mutatja, hogy terjednek a franciaországi lázongások. Vasárnap este öt kocsit, egy nappal később pedig újabb öt autót borítottak lángba. Számos kisebb összecsapás is volt a rendőrök és a randalírozók között.

A La Derniere Heure című belga lap keddi beszámolója szerint a rendőrök őrizetbe vettek több fiatalt, akik a franciaországi példa követésére buzdító röplapokat osztogattak. A kisebb csoportokban garázdálkodók Brüsszel különböző körzeteiben, nem csupán gépkocsikat gyújtottak fel, de számos másikat felborítottak, sőt rendőrautókra is benzines palackokat dobtak. Késő éjszaka tűzoltókra is rátámadtak, a rendőrök pedig néhány helyen francia rendszámú autókkal száguldozó fiatalokat láttak.

A belgiumi incidensek ráadásul Brüsszel után vidékre is átterjedtek: fiatalok egy csoportja Liege közelében üveggyűjtő műanyag konténereket gyújtott fel, majd amikor a rendőrök a helyszínre érkeztek, menekülés közben, a megmaradt benzint tartalmazó kannákat a parkoló autók alá dobálták. A benzin nem kapott lángra, így az autók épségben maradtak. Belgium nyugati részén, Brugge városában pedig a flamand szélsőjobboldali párt, a Vlaams Belang helyi irodájára dobtak benzines palackot, de kár nem keletkezett. Az elkövetőket hamar elfogták.