Bisky negyedszerre sem lett alelnök

Vágólapra másolva!
Negyedszer se választotta meg a német parlament alsóháza, a Bundestag a Baloldali Párt jelöltjét, Lothar Biskyt az alsóház alelnökének.
Vágólapra másolva!

A kedden Berlinben tartott soron kívüli ülésen 310 képviselő szavazott a 64 éves jelölt ellen, 249 támogatta és 36 tartózkodott. Megválasztásához a voksok egyszerű többségére lett volna szükség.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy a Baloldali Párt parlamenti csoportja ezután milyen lépésekre készül. A további szándékokat délutánra összehívott sajtóértekezletén ismerteti valószínűleg Gregor Gysi és Oskar Lafontaine, a frakció két társelnöke. Nem hivatalos értesülések szerint a frakció jelenleg nem akar új jelöltet állítani. Pártberkekben elképzelhetőnek tartják, hogy a Baloldali Párt esetleg lemond a Bundestag hat alelnöki tisztsége közül neki járó helyről, de nem zárták ki azt sem, hogy a pártelnök Bisky maga nevez meg egy új jelöltet.

Bisky a Bundestag október 18-án tartott alakuló ülésén - a parlament történetében példátlan módon - három menetben sem tudta megszerezni a megválasztásához szükséges többséget. A képviselők által hangoztatott bírálatok között szerepel, hogy a Bundestag alelnöki posztja nem fér össze a pártelnöki tisztséggel. Felhánytorgatják NDK-s múltját is, bár konkrét kivetnivalókat nem tudnak felemlíteni magatartásában.