Ünnepükért tüntettek az orosz kommunisták

Vágólapra másolva!
Orosz kommunisták és szövetségeseik országszerte felvonulásokon és gyűléseken követelték vissza november 7-i ünnepüket, amely hétfőn első ízben egyszerű munkanap lett. A zömmel nyugdíjas demonstrálók előzőleg hagyományosan végigvonultak a városközponton, transzparenseiken a következő feliratokkal: Állami státust a Nagy Október napjának! El a kezekkel a mauzóleumtól! Távozzon a monetarista kormány! Az állami televízió a népet illeti, nem a bürokratákat!
Vágólapra másolva!

A moszkvai Nagyszínház előtti Marx-szobros teret valósággal elfedte a vörös zászlók sűrűje az 1917-es forradalomról megemlékező hétfő esti nagygyűlésen, bár a rendőrség szerint alig több mint nyolcezren sereglettek össze, a szervezők 25 ezerre kértek engedélyt.

A kommunistákkal tartottak a Nemzeti-bolsevik Párt fiatal aktivistái, Putyin nélküli Oroszországot követelve, továbbá a Vörös Ifjúság Előőrsének tagjai, a Ma Párizs, holnap Moszkva! jelszót harsogva. A baloldali felvonulók szemlátomást egyetértettek ezekkel a felhívásokkal is.

Szentpéterváron, a forradalom bölcsőjében másfél ezren demonstráltak, s ötven "nac-bol" összecsapott a rendőrökkel. Többezres gyűlések voltak Szamarában, Togliattiban, Volgográdban, Rjazanyban és másutt, s legalább néhány száz fő valamennyi regionális központban utcára vonult.

Az orosz alsóház még a múlt év végén törölte az ünnepnapok közül november 7-ét, bár 1996 óta már amúgy sem a bolsevik forradalom évfordulójaként, hanem az összhang és a kiengesztelődés napjaként ülték meg. A munkaszünet azonban alkalmat adott a kommunistáknak a nagyszabású felvonulásokra. Ehelyett a duma november 4-ét nyilvánította állami ünneppé a népi egység napjaként. Mindamellett az oroszok zöme értetlenséggel, sőt rosszallással fogadta az új ünnepet, amely az 1612-es esztendőt idézi, amikor egy népfelkelő had kiűzte Moszkvából a lengyel hódítókat.

A hétfői munkanap ellenére csaknem háromszor annyi baloldali vett részt a november 7-i nagygyűlésen, mint ahány ultranacionalista pénteken vonult fel a november 4-i egységünnep alkalmával, az illegális bevándorlás ellen demonstrálva.

A Vörös téren hétfő délelőtt parádét is tartottak, bár csak az 1941-es díszszemlét idéző felvonulást, 400 olyan veterán részvételével, akik 64 esztendeje onnan egyenesen a frontra mentek. Ezt az emlékparádét 1995 óta évente megrendezik a még élő volt frontharcosok kedvéért.