Letartóztatták a perui exelnököt

Vágólapra másolva!
Letartóztatták Chilében Alberto Fujimori volt perui elnököt. Fujimorit hazájában korrupció és gyilkosságok miatt vádolják. A vádak elől Japánba menekült exelnök a 2006-os perui elnökválasztáson való részvételét készítette elő.
Vágólapra másolva!

Letartóztatták hétfőre virradóra Santiago de Chilében Alberto Fujimori volt perui elnököt, akit hazájában korrupciós bűntények elkövetésével és azzal vádolnak, hogy közreműködött 25 ember megölésében, akikkel halálbrigádok végeztek - jelentette be a chilei rendőrség. A letartóztatás hírét Oscar Maurtua perui külügyminiszter is megerősítette.

Az 1999 és 2000 között az elnöki tisztséget betöltő Fujimori Japánból érkezett Chilébe, azzal a szándékkal, hogy "ideiglenesen ott telepedne le", mielőtt visszatérne Peruba. A volt államfő, aki öt évig élt Japánban, miután a vádak elől elmenekült országából, több ízben is kinyilvánította szándékát, hogy indulni kíván a 2006-os perui elnökválasztásokon. Peruban sokan ma is szeretettel gondolnak rá, mert letörte a baloldali fegyveres csoportokat, megfékezte a száguldó inflációt és elektromos áramot vitt az elmaradott falvakba.

A perui hatóságok kérésére Chilében is elfogató parancsot adta ki Fujimori ellen, akit a santiagói Marriott szállodában vettek őrizetbe. A volt perui elnök nem tanúsított ellenállást. A chilei legfelsőbb bíróság által kijelölt bíró feladata lesz Fujimori kiadatásáról dönteni.