Szíria segít a Haríri-gyilkosság kivizsgálásában

Vágólapra másolva!
Szíria lehetővé teszi, hogy a Haríri-gyilkosság felderítésén dolgozó ENSZ-megbízottak négyszemközt hallgathassanak ki bárkit Damaszkuszban - közölte Szíria londoni nagykövete pénteken.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ vizsgálócsoportját vezető Detlev Mehlis korábban arra panaszkodott, hogy a múlt hónapban Damaszkuszban kikérdezett személyek előre betanult válaszokat adtak, és a szíriai hatóságok képviselője is jelen volt a kihallgatásokon.

Mehlis az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé terjesztett előzetes jelentésében szíriai és libanoni hatalmasságokat jelölt meg a gyilkosság gyanúsítottjaiként. A BT azt követeli, hogy Damaszkusz teljes mértékben működjék együtt a vizsgálócsoporttal.

Szíria londoni nagykövete ezek után bejelentette: nincs akadálya, hogy Mehlis egyedül találkozzon a tanúkkal, akiknek a személyazonosságát is titokban tarthatja. A diplomata még azt is feltételezte, hogy Mehlis az államelnökkel is beszélhet, de - mint mondta - ez semmilyen más formában nem képzelhető el, mint audiencia kérésével.

Szíria maga is lefolytat egy vizsgálatot a volt libanoni miniszterelnök meggyilkolása ügyében. Erre jogi bizottság állt össze Gada Murád főügyész vezetésével, aki pénteken felhívást adott ki, hogy jelentkezzék mindenki, aki tud valamit a február 14-i merényletről. A sajtóban közzétették a bizottság székhelyének a telefon- és faxszámát, valamint az elektronikus levelezési címét is.

Damaszkuszban pontatlannak és átpolitizáltnak minősítették Mehlisnek a szíriai biztonsági szolgálatokat is gyanúba fogó előzetes jelentését, de közölték, hogy együttműködnek a nyomozókkal, mert Szíria érdeke, hogy megtalálják a gyilkosokat.