Jimmy Carter keményen bírálta Bush elnököt

Vágólapra másolva!
Az évtizedek óta az amerikai külpolitika alappillérét jelentő erkölcsi értékrend aláásásával vádolta meg Jimmy Carter volt amerikai elnök a hivatalban lévő George Bush elnököt szerdán egy tévéműsorban.
Vágólapra másolva!

Carter, aki 1977-1981 között volt a Fehér Ház lakója, azzal kapcsolatban nyilatkozott az NBC tévécsatornának, hogy a The Washington című napilap szerdai beszámolója szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség Kelet-Európában és a világ más részein létesített titkos börtönökben őrzi és hallgatja ki a fogságába került legfontosabb al-Kaida-terroristák egy részét.

Carter úgy vélekedett, hogy az elmúlt öt évben mélyreható és radikális változáson ment át az erkölcsi értékrend az Egyesült Államokban. A lapjelentésben foglaltakat pedig annak jeleként értékelte, hogy a Bush-kormányzat alatt mi minden történt a történelmileg kialakult amerikai politika módosítása érdekében.

Carter elismerte, nincs bizonyítéka arra, hogy a Bush-kormányzat az iraki háború előtt manipulálta volna a háború indolására felhasznált hírszerzési értesüléseket, mindazonáltal elítélte azokat az állításokat, amelyek szerint Irak terrorista csoportokkal állt volna kapcsolatban. Manipuláltnak tartotta azokat a kijelentéseket is, amelyek szerint a hatalmától 2003 áprilisában megfosztott Szaddám Huszein iraki diktátornak köze lett volna a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokhoz, illetve olyan olyan tömegpusztító fegyvereket birtokolt, amelyek az Egyesült Államokat veszélyeztették. Carter szerint e kijelentések csak az amerikai közvélemény félrevezetését és a háború kirobbantását szolgálták.