A lengyeleknél és a románoknál lehetnek a titkos CIA-börtönök

Vágólapra másolva!
A CIA kelet-európai titkos börtöneiről szerdán írt a Washington Post, csütörtökön pedig a Financial Times állította, hogy ezek Lengyelországban és Romániában lehetnek. Mindkét állam tagad. A börtönökben állítólag al-kaidás és más terroristákat tartanak őrizetben.
Vágólapra másolva!

Lengyelországban és Romániában is vannak titkos CIA-börtöntáborok - írta a csütörtöki Financial Times a Human Rights Watchra hivatkozva. Szerdán a Washington Post számolt be arról, hogy a CIA a világ számos pontján - például több kelet-európai országban - tart fogságban és hallgat ki titkos fegyenctelepeken magas rangú al-Kaida-terroristákat. A lap szerint a foglyoknak nincs lehetőségük az ügyvédekkel való kapcsolattartásra, valamint a fogvatartottak jogainak érvényesülése feletti ellenőrzés sem valósul meg

Az amerikai központú emberi jogi szervezet washingtoni igazgatója a londoni üzleti lapnak azt mondta, hogy a szervezet "nagy biztonsággal" megállapította, hogy "legalábbis Lengyelországban és Romániában" léteznek ilyen CIA-táborok. Tom Malinowski szerint erős bizonyítékok - egyebek mellett őrizeteseket szállító CIA-repülőgépek repülési naplói - utalnak arra, hogy Lengyelország és Románia szerepel az amerikai hírszerző szolgálat titkos őrizetes-központjait üzemeltető országok között. A Financial Times szerint, ha ez bebizonyosodik, az súlyos aggályokat kelthet az Európai Unión belül, és a közvélemény tiltakozásához vezethet Lengyelországban és Romániában is.

A Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) felszólította az Egyesült Államokat, hogy erősítse meg az értesüléseket. A Nemzetközi Vöröskereszt mindeddig kizárólagos jogokkal rendelkezett arra vonatkozóan, hogy felkeresse a guantánamói amerikai katonai bázison és más helyütt fogva tartott olyan személyeket, akiket az Egyesült Államok terrorista bűncselekmények elkövetésével gyanúsít. A szervezet ugyanakkor több ízben aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy az amerikai hatóságok eltitkolják számos bebörtönzött fogva tartásának helyét.

Mindenki tagad mindent

A brit lap varsói tudósítójának ugyanakkor a lengyel védelmi minisztérium szóvivője, Leszek Laszczak azt mondta: terrortevékenységgel gyanúsított személyeket nem őriztek lengyel területen lévő katonai támaszpontokon, ilyen egyezmény sem az amerikai kormánnyal, sem más amerikai intézménnyel nincs. Rajta kívül lengyel politikusok sora és a biztonsági szolgálatok egyaránt tagadták, hogy ilyen börtönök lennének az ország területén.

Janusz Zemke volt védelmi miniszterhelyettes közölte, nem tud az állítólagos al-Kaida-foglyokról. A Human Rights Watch állításait az amerikai-lengyel biztonsági kapcsolatok akkori felelőse, jelenleg a lengyel biztonsági szolgálatok vezetőjeként dolgozó Zbigniew Siemiatkowski is határozottan visszautasította.

Románia ugyancsak visszautasította, hogy titkos CIA-börtön lenne az ország területén. "A CIA-nak nincsenek bázisai Romániában" - jelentette ki Calin Tariceanu kormányfő szerdán késő este. Magyarország, Oroszország, Bulgária, Csehország, Szlovákia és Thaiföld a Washington Post megjelenése után szinte azonnal közölte, hogy nincs a területén ilyen titkos börtön. A washingtoni Fehér Ház, az amerikai igazságügyi és külügyminisztérium, illetve a CIA nem kommentálta a lapjelentést.

A CIA külföldi titkos táborhálózatának létéről ugyanakkor nem most kerülnek először napvilágra értesülések. A londoni székhelyű Amnesty International emberi jogi szervezet már hónapok óta, több jelentésben is azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy egy globális, titkos fogolytábor-hálózatot üzemeltet. A világ legnagyobb emberi jogi szervezete például májusi éves világjelentésében azt írta: a kubai Guantánamo börtöntábor "csak a látható része a történetnek", gyűlnek ugyanis a bizonyítékok arra, hogy az Egyesült Államok Afganisztánban, Irakban "és máshol" olyan őrzőközpontok hálózatát működteti, ahol titokban, minden megfelelő joghatóságtól távol tart fogva embereket.