Kimutatták a halálos vírust a magyar hattyúban

Vágólapra másolva!
A horvát hatóságok vizsgálatai megállapították, hogy madárinfluenzától pusztult el a Horvátországban talált, Magyarországról érkezett hattyú. A vizsgálatok szerint a hattyú a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 válfajával fertőződött meg. A román hatóságok közben fertőtlenítést vezettek be: minden Romániába tartó járművet fertőtlenítenek a határ átlépésekor, így védekeznek a madárinfluenza terjedése ellen.
Vágólapra másolva!

Madárinfluenzától pusztult el a Horvátországban talált, Magyarországról érkezett hattyú.
A mezőgazdasági minisztérium beszámolója szerint a vizsgálatok a madárinfluenza emberre is veszélyes H5N1 válfaját mutatták ki. Szakemberek szerint nem biztos azonban, hogy a vízimadár Magyarországról vitte magával a betegséget, a hattyú ugyanis útközben számos helyen megpihent, így akár Horvátországban is megfertőzödhetett. A betegség lappangási ideje általában 1-3 nap.

A hattyút múlt hét kedden lőtték le abban a körzetben, ahol már nyolc madár pusztult el, szintén madárinfluenza következtében. A múlt héten az ország keleti részén lévő Zdenci nemzeti park területén talált hat hattyú tetemén elvégzett vizsgálatok minden esetben a H5N1 vírus jelenlétét mutatták ki. A horvát hatóságok feltételezése szerint a szóban forgó madarak is Magyarországról érkeztek.

A mezőgazdasági minisztérium közlése szerint a múlt héten szintén az ország keleti részén talált három elhullott hattyú esetében elvégzett tesztek negatív eredménnyel zárultak.

Fertőtlenítenek a román határon

A Románia felé tartó autósoknak, kamionosoknak számítaniuk kell arra, hogy járművüket a madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében fertőtlenítik a határon. A fertőtlenítésért kizárólag román lejben lehet fizetni, személyautók esetében körülbelül 200 forintnak megfelelő összeget. A határon lehet pénzt váltani, úgyhogy az is meg tudja oldani a fizetést, akinél nincs lej - tudtuk meg a határőrség munkatársától.

A fertőtlenítés részben úgy zajlik, hogy a járműveknek egy speciális folyadékkal teli medencén kell áthajtaniuk, illetve permetezővel járkáló emberek az autót felülről, oldalról is beszórják a fertőtlenítő folyadékkal.

A fertőtlenítésen egyelőre csak a Romániába tartóknak kell átesniük, a Romániából Magyarország felé utazóknak nem.

[origo]