Kisebbségi kormány alakult Lengyelországban

Vágólapra másolva!
Kisebbségi kormányt alakított hétfőn Kazimierz Marcinkiewicz, mivel a koalíciós tárgyalások nem jártak sikerrel.  Az új kormányfő szerint az októberi parlamenti választáson  győztes jobboldali pártok ennek ellenére folytatják a tárgyalásokat.
Vágólapra másolva!

Beiktatták hivatalába hétfőn Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnököt, ezzel megalakult a kisebbségi kormány Lengyelországban. Erre azután került sor, hogy a kormányfő pártja, a konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) valamint és a liberális Polgári Platform (PO) között vasárnap eredménytelennek bizonyultak a tárgyalások.

Marcinkiewicz közölte, hogy a felek folytatják a parlamenti többséggel rendelkező koalíció létrehozását célzó tárgyalásokat. A kijelölt miniszterelnök azonban nem beszélt arról, hogy a két jobbközép párt vezetői mikor ülnek legközelebb tárgyalóasztalhoz.

Marcinkiewicz kormányában Teresa Lubinska lett a pénzügyminiszter, a külügyi tárcát Stefan Meller (Lengyelország eddigi moszkvai nagykövete) kapta. A kincstárügyi miniszter pedig Andrzej Mikosz lett. Mikosz tőkepiaci kérdésekre szakosodott jogász, miniszterként az állami vállalatok felügyeletéért és magánkézbe adásáért lesz felelős. Elemzők szerint a kisebbségi kormány megalakítása csökkenti a lengyel gazdasági reformokhoz fűzött reményeket.

A Szolidaritás-mozgalomból kinőtt két ellenzéki párt, a PO és a PiS a múlt havi parlamenti választásokon megsemmisítő vereséget mért a kormányzó baloldalra. A két párt az ellenzékben hosszú ideje szövetségesként tevékenykedett. A hatalmi pozíciók elosztása és a gazdasági kérdésekben megnyilvánuló nézeteltérések miatt a koalíciós tárgyalások azonban zátonyra futottak.

A PiS így szombaton bejelentette: kisebbségi kormányt alakít, de számít a PO külső támogatására. A PiS és a PO vasárnap újabb erőfeszítéseket tett egy koalíciós kormány létrehozására, ám a PiS elutasította a PO által aznap támasztott feltételeket. A küldöttségek anélkül távoztak a helyszínről, hogy az eszmecsere eredményéről nyilatkoztak volna.