Hamburgerkór miatt kerültek kórházba francia gyerekek

Vágólapra másolva!
Kisgyerekeket véres hasmenéssel járó súlyos gyomorrontás tüneteivel szállítottak kórházaba Dél-Franciaországban. A hamburgerkórnak is nevezett betegséget mélyhűtött marhaszeletekben talált baktérium okozta.
Vágólapra másolva!

Súlyos ételmérgezéssel szállítottak tizenhat gyereket és egy felnőttet dél-franciaországi kórházakba. A hírt hétfőn egy rádióinterjúban erősítette meg Michel-Edouard Leclerc, a mérgezést okozó mélyhűtött marhaszeleteket forgalmazó Leclerc bevásárlóközpont-hálózat tulajdonosa.

A többségében két és kilenc év közötti gyerekeket véres hasmenéssel járó súlyos gyomorrontás tüneteivel szállították Pau, Toulouse és Bordeaux kórházaiba. Közülük tizenkét gyerek még mindig kórházi ápolásra szorul.

A szakértők által hamburgerkórnak is nevezett - gyerekek esetében súlyos és ritka - betegséget a francia Chantegrill márka három termékeiben talált Escherichia coli baktérium okozta. Az urémiás tünetek és a vérmérgezés miatt a gyerekek kezeléséhez többszöri vérátömlesztést és dialízist kellett alkalmazni. Néhányuk állapota változatlan, ezért intenzív osztályon kezelik őket.

A francia országos egészségügyi intézetet csütörtökön értesítették az érintett kórházak a fertőzésről. A vizsgálatot követően a közegészségügyi igazgatóság szombaton bevonta a Leclerc bevásárlóközpontok által tizenöt dél-franciaországi megyében forgalmazott fertőzött húst tartalmazó mélyhűtött árucikkeket.

A bevásárlóközpont közleményben kérte vásárlóit, hogy a legrövidebb időn belül vigyék vissza az L231, L234 és L206-os számmal ellátott Chantegrill termékeket a boltokba. A kórházban kezelt gyerekek túl vannak az életveszélyen, de a forgalmazó véleménye szerint az elkövetkező napokban további mérgezésekre lehet számítani Dél-Franciaországban.