Bush a csorba kiköszörülését ígéri

Vágólapra másolva!
Újrakezdést ígért a jövő hétre az amerikai elnök, akinek népszerűségi mutatója mélypontra zuhant, miután vádat emeltek pénteken a kormány egyik legfontosabb tanácsadója ellen egy CIA-ügynök leleplezése miatt; a szenátus demokrata frakciójának vezetője bocsánatkérésre sürgette George Busht és Dick Cheney-t tanácsadóik állítólagos törvénytelen cselekedetei miatt.
Vágólapra másolva!

George W. Bush első lépésként, talán már hétfőn új jelöltet nevez meg a szövetségi legfelsőbb bíróságba, miután az eredetileg kiszemelt Harriet Miers visszalépett a tisztségtől. Az elnök munkatársai szerint Bush szombaton és vasárnap is "buzgón dolgozott" egy új jelölt keresésén. A vallásos jobboldal azt követeli, hogy az elnök egy határozottan konzervatív világnézetű bírót jelöljön a kilenctagú testület megüresedő posztjára.

Harry Reid, a Demokrata Párt szenátusi kisebbségi frakciójának vezetője vasárnap bocsánatkérésre sürgette Busht és Dick Cheney alelnököt tanácsadóik állítólagos törvénytelen cselekedetei miatt. Egyben annak a véleményének adott hangot, hogy az amerikai elnöknek nem szabad megbocsátania egyetlen elítélt tanácsadónak sem Valerie Plame CIA-ügynök leleplezése ügyében.

"Nem hangzott el egyetlen bocsánatkérés sem az amerikai népnek címezve a Fehér Házban meglévő nyilvánvaló problémáért... Ez az ügy kicsúszott a keze közül, és az amerikai nép ennél jobbat érdemel" - hangoztatta Reid. Egyben csalódottan állapította meg, hogy még a pénteki vádemelés után is Bush és Cheney elnök elismerő szavakkal méltatta az alelnök vád alá helyezett hivatali vezetőjét, Lewis Libbyt.

Libby elleni vádemelés után sok amerikai polgár már azt is az elnök szemére veti, hogy kormánya becstelen. A legfrissebb, a The Washington Post című lap és az ABC televízió megbízásából készült, vasárnap nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 55 százaléka úgy véli, hogy a CIA-botrány csak része "nagyobb tisztességbeli problémáknak" a washingtoni kormányzaton belül. Minden harmadik amerikai szerint a kormány becsülete csorbát szenvedett Bush elnöksége alatt. Az amerikaiaknak már csak 39 százaléka tartja jónak az elnök kormányzati munkáját, ami a legalacsonyabb szimpátiaindex Bush fehér házi beiktatása óta, miközben az elnökkel elégedetlenek aránya 58 százalékra emelkedett.

Fehér házi körök szerint az amerikai elnök egyelőre a CIA-botrány ellenére sem tervez személycseréket a kormányzatban. Így a helyén marad legközelebbi bizalmasa, Karl Rove fehér házi tanácsadó is, aki pedig ugyancsak gyanúba keveredett, hogy szerepet játszott Valerie Plame fedett CIA-ügynök kilétének nyilvánosságra hozatalában. Ő pénteken még elkerülte a vádemelést, de a nyomozás folytatódik ellene.