Az összes kaukázusi gerilla megölését ígérte Putyin

Vágólapra másolva!
Az összes kaukázusi gerilla megsemmisítését ígérte vasárnap Putyin orosz elnök. Putyin az orosz biztonsági erőket dicsérte, amiért megvédték az összehangolt gerillatámadás ellen Kabard-Balkárföld fővárosát.
Vágólapra másolva!

Az orosz elnök vasárnap Nalcsikban dicsérte a biztonsági erőket, amelyek a kabard-balkárföldi főváros stratégai létesítményeit megvédték az iszlám gerillák összehangolt támadásától, s halállal fenyegette a hasonló támadások valamennyi résztvevőjét.

"A banditák, akik október 13-án megpróbálták destabilizálni az (észak-kaukázusi) tagköztársaságot, nem érték el bűnös céljukat" - mondta Vlagyimir Putyin a szeptemberben lemondott és péntek éjjel egy moszkvai klinikán rákban elhunyt Valerij Kokov volt kabard-balkárföldi elnök gyászszertartásán.

"A támadók teljesen elszigetelődtek, és szinte valamennyit megsemmisítették. Erre a sorsa jut mindenki, aki fegyvert ragad és saját népe ellen fordítja" - idézték Putyint orosz hírügynökségek.

A támadás megszervezését Samil Bászájev szélsőséges csecsen hadúr vállalta magára, aki a "kaukázusi front" 41 gerillájának elestét ismerte el. Az orosz erők 92, túlnyomórészt kabard-balkárföldi támadó megöléséről adtak számot.

Kokov csaknem másfél évtizedes kormányzása alatt üldözött minden nem hivatalos iszlám közösséget, ami radikalizálta a mérsékeltek egy részét is. Egyes kabard-balkárföldi iszlám radikálisok a csecsen felkelőkhöz csatlakoztak a Kreml által 1999-ben beindított második csecsenföldi háborúban, s 2002-ben létrehozták a Jarmúk közösséget, amelynek fegyveres karja tavaly hajtotta végre első támadásait.