A szerbiai románok is Rasim Ljajic távozását követelik

Vágólapra másolva!
A belgrádi média szerint pénteken a szerbiai román közösség is csatlakozott a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) követeléséhez, hogy mondjon le Rasim Ljajic szerbia-montenegrói emberi jogi és kisebbségügyi miniszter.
Vágólapra másolva!

A Tanjug belgrádi hírügynökség idézte pénteken a Szerbiai Román Közösségek Tanácsa nevű, kevéssé ismert szervezet közleményét, amely szerint Ljajicnak részint ama kijelentése miatt kell lemondani, miszerint Románia és Magyarország ki fogja használni a Brüsszelhez való közelségét, hogy napirendre tűzze a Szerbiában élő kisebbségeik helyzetét. A másik ok az, hogy Ljajic nem foganatosított intézkedéseket a román közösség helyzetének javítása végett.

"A román közösség lojális stabilitási tényezője a szerbia-montenegrói etnikumok közötti kapcsolatoknak, és történelme során sohasem ténykedett a többségi szerb nép érdekei ellen" - áll a szervezet "főigazgatósága" által kiadott közleményben.

A VMSZ a minap követelte a miniszter lemondását, miután magyarellenes falfirkák jelentek meg több helyen Újvidéken. A párt emlékeztette Ljajicot korábbi kijelentésére, miszerint távozik hivatalából, amennyiben kiderül, hogy valóban folytatódnak az incidensek. A párt szerint a miniszter kizárólag a magyarellenes zaklatások szőnyeg alá söprésével foglalkozik.

Ljajic közölte a Dnevnik című újvidéki napilapnak adott pénteki interjúban, hogy hajlandó lemondani, amennyiben a VMSZ azon a véleményen van, hogy ez hozzájárulna a nemzetek közötti viszony javításához. A miniszter megjegyezte azonban, hogy a VMSZ követelése mögött a probléma átpolitizálásának szándéka áll. Ljajic szerint egyértelmű, hogy ő nem tehető felelőssé a falfeliratok megjelenéséért, viszont a vajdasági nemzetiségi viszonyokért inkább Korhecz Tamás, a VMSZ tartományi kisebbségi minisztere felelős, mert nagyobb a hatásköre.

Ljajic szerint párbeszéddel lehet eljutni a probléma megoldásához, és ilyen megfontolásból a jövő héten szerdán Ljajic Belgrádban találkozik Kasza Józseffel, a VMSZ elnökével, Korhecz Tamással és Vojislav Kostunica szerb kormányfővel. Hétfőn pedig Korhecz Tamással együtt országos kampányt indít: Szabadkán és Zomborban átfestik a gyűlöletszító falfirkákat, és felszólítják a helyi hatóságokat, hogy szerte az országban kövessék példájukat.